Újabb Hanukiát rongáltak

Az elkövetőknek súlyos jogi következményekkel kell számolniuk

Budapest, 2013. december 5. – A korábbi hanukai menóra rongálások után ma, csütörtökre virradóra egy további – a Blaha Lujza téren felállított – hanukai mécsestartó került megrongálásra. A VIII. kerületi Rendőrkapitányság a nap folyamán kézre kerítette az elkövetőt.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) fájdalmasan konstatálja a vandál rongálásokat. Különös tekintettel arra, hogy a vallási ünnep kegytárgyának, a hanukai mécsestartónak a köztéren való felállítása világszerte a vallásszabadság és az egymás felé fordulás, a megbékélés és a béke a szimbóluma. Az elmúlt 15 évben a nyilvános hanukai ünneplések – csakúgy, mint a világon mindenütt – sok ezer emberrel ismertették meg a zsidó kultúra egy szép és emberközeli szeletét. Ennek üzenete, hogy lehet Magyarországon szorongás nélkül zsidónak lenni. Ezt a pozitív tapasztalatot egy pillanatra sem árnyékolhatja be a gyűlölettel motivált primitív vandalizmus.

Az EMIH az elfogott elkövetőkkel szembeni további jogi lépések lebonyolításával, az ilyen típusú ügyekre specializálódott Tett és Védelem Alapítványt (TEV) bízta meg.

A TEV ebben az ügyben a büntető eljárás lefolytatását javasolta. Mély meggyőződésünk, hogy a rohamosan romló közbeszéd és közhangulat okán fontos a társadalmi határok kijelölése. Ennek üzenete, hogy az ilyen jellegű ügyek nem maradhatnak következmények nélkül. Az Alapítvány jogi szakértőinek meggyőződése, hogy a vallási kegytárgyak ellen elkövetett – feltehetőleg – antiszemita indíttatású cselekményeknek súlyos jogi következményei lesznek. Különös tekintettel az eset precedens értékű előzményére: 2000. november 1-jén a Felvonulási téri Regnum Marianum fogadalmi templom helyén állott fakereszt megrongálásáért a másodfokon eljáró bíróság 2002. május 19-i jogerős ítéletében az elkövető fiatalkorúakat fogházában letöltendő szabadságvesztésre, a többieket egységesen tíz hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség köszönetét és elismerését fejezi ki a BRFK Betörési Osztályának, a gyors és hathatós nyomázás és intézkedés kapcsán.

További információ:
Tóth Gábor
+36303962625
toth.gabor@zsido.com