Többé nem lehet büntetlenül relativizálni és tagadni a Soá-t

furgonA Tett és Védelem Alapítvány eddig kilenc esetben tett feljelentést a Holokauszt relativizálása és tagadása kapcsán, amelyekben nagy nyilvánosság előtt használták a „Holokamu” kifejezést, de a hatóságok korábban még a nyomozást is megtagadták ezekben az ügyekben.

Bodnár Dániel az Alapítvány Kuratóriumának elnöke legutóbbi feljelentésében csatolta az internet nyilvánosságát megjárt fotót az autóról, amelyre „Holokamu” és „Nem nem soha!” matricák lettek elhelyezve, s amelynek a rendszáma szintén jól látható.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság végül 2014. július 2-án elmarasztaló ítéletet hozott folytatólagosan elkövetett nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntette miatt, és egy év börtönbüntetésre ítélte a tettest, aki autóján más mellett „Holokamu” szövegű matricát helyezett el a saját tulajdonában és kizárólagos használatában álló gépjárművén, bárki számára jól látható és könnyen olvasható helyen. A szabadságvesztés végrehajtását a bíróság két évre felfüggesztette.

A „Holokamu” a magyarországi szélsőjobboldal által hírhedté tett kifejezés a Holokauszt és a kamu szavak kapcsolatából származik, használata kimeríti a Btk 333. paragrafus szerinti – a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása – bűncselekmény fennállását.