Terror Bécsben: Hat helyszínen lövöldöztek, köztük egy zsinagógánál

Nagyszabású rendőri akció folyik az osztrák főváros belvárosában, ahol hat helyszínen tört ki lövöldözés, elsőként a Seitenstettengasse-n található zsinagógánál. A rendőrség megerősítette: a lövöldözésnek legalább két halálos áldozata van, egyikük az egyik elkövető.

A zsinagóga közelében támadó fegyveres állítólag robbanómellényt viselt, őt a rendőrök a helyszínen lelőtték. A tűzharcban egy rendőr is megsebesült. A rendőrség további tetteseket vett üldözőbe. A News.at szerint egy további elkövető őrizetben van, ezt az osztrák BM megerősítette.

Szemtanúk egy automata fegyverrel vadul lövöldöző férfit láttak az utcában végigfutni, aki aztán a Schwedenplatz felé vette az irányt. Állítólag egy rendőrt lövés ért, akinek az állapota életveszélyes. A bécsi rendőrség este fél 11-kor megerősítette, hogy hat különböző helyszínen puskával felfegyverzett elkövetők követtek el támadásokat.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak késő este azt nyilatkozta, hogy a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek.

Mint mondta, több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.

Sajtójelentések szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták. A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című osztrák lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre.

Az APA osztrák hírügynökség szerint legalább tizenöten megsebesültek a lövöldözésben, őket több kórházba szállították, néhányuk állapota súlyos. A bécsi mentőszolgálat szóvivője azt állította, hogy több halott és sebesült van.

A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. Az ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés – jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Emmanuel Macron francia elnök Twitter-üzenetében azt írta: Franciaország után most egy baráti országot ért támadás.

„Ez a mi Európánk. Ellenségeinknek tudniuk kell, kikkel van dolguk. Semmiben nem fogunk engedni.”

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség elnöke szerint zsidó intézményt nem értek lövések. Azt nem tudja, hogy mi a támadás célpontja. A rendőrség minden belvárosi lakost felszólított, hogy ne tartózkodjon köztereken. A zsidó közösség belső biztonsági szervezete is minden zsidó lakost arra kér, hogy ne hagyják el a lakásaikat.

forrás: neokohn