Prőhle: Ez komoly elismerés hazánknak

prohle_g

Prőhle Gergely

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnökségi tisztje elismerése a kormány utóbbi években tett erőfeszítéseinek – mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára pénteken az MTI-nek.

A Külügyminisztérium pénteken közölte, Magyarország látja el 2015-ben a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros elnöki tisztjét. A 2000-ben alakult, 31 tagot és további 10 megfigyelő országot, illetve nemzetközi szervezetet tömörítő szövetség fő célja az emlékezés és az oktatás előmozdítása, valamint támogatása. Prőhle Gergely az MTI-nek elmondta, a holokausztra való emlékezésen kívül a mai nemzetközi politikában aktuális genocídiumok kérdésével is foglalkozni kell, vagyis azzal, hogy milyen módon lehet az ilyen eseményeket a jövőben megelőzni. Magyarország kapcsán arról beszélt, hogy a nemzetközi sajtóban az utóbbi időben „furcsa módon” jelenik meg Magyarország, azzal a beállítással, mintha az antiszemitizmus itt más országoknál jelentősebb mértékben lenne jelen.

Az elnökségi pozíció azoknak az erőfeszítéseknek a jelentős elismerése, amelyeket az utóbbi években ebben az ügyben, ennek a beállításnak a cáfolatára törekedve tett a kormány – jelentette ki Prőhle Gergely. Kifejtette, az elnökségre való előkészítés során is sikerült több kérdésben konszenzust teremteni a magyarországi zsidó szervezetekkel. Sikerült a magyarországi zsidó szervezetek és a nemzetközi politikai közvélemény számára is világossá tenni, hogy a magyar kormánynak mik a szándékai – mondta Prőhle Gergely. Szólt arról is, hogy a Tett és Védelem Alapítvány antiszemitizmuskutatása alapján – amelyet a kormány megbízásából és együttműködésével végeznek – nem lehet „csak úgy általában” elítélő véleményeket mondani a magyarországi állapotokról. Ez jelentős előrelépés, most már konkrét dolgokról lehet beszélni, s ezek alapján lehet feladatokat kijelölni – tette hozzá Prőhle Gergely.

forrás: mno.hu