Palesztin terroristákat finanszírozott Hollandia

A holland kormány beismerte, hogy részben holland forrásokból finanszírozták azt a Palesztin Szövetség Mezőgazdasági Munkabizottságot (UAWC), amelynek két alkalmazottja a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű terrorszervezetben is tevékenykedett, és az általuk 2019-ben elkövetett bombatámadásban halt meg a 17 éves izraeli lány, Rhina Shnerb, édesapja és testvére pedig megsebesült a merényletben – írja a The Jerusalem Post.

Az egyik terrorista, Samer Arbid az UAWC könyvelője volt, hozzá köthető a Dolev település közelében felrobbantott pokolgép elkészítése és felrobbantása. A másik elkövető Abdul Razeq Farraj, az UAWC korábbi pénzügyi és adminisztrációs igazgatója, akit a merénylet elkövetése mellett további négy bűncselekménnyel is megvádoltak. Mindkét merénylő a ramallah-i holland képviselet igazolványait is használhatta. Holland köztisztviselők által 2017-ben készített fotókon is feltűnik az egyik terrorista, ennek ellenére a kormány sokáig tagadta, hogy kapcsolat lenne a két szervezet között.

A holland parlamentben Stef Blok külügyminiszter és Sigrid Kaag fejlesztési miniszter is elismerte, hogy az UAWC-t 20 millió dollárral támogatta Hollandia kormánya, amely az ügy kivizsgálásáig felfüggesztette a támogatás kifizetését. A fejlesztési miniszter közölte: külsős szakértők segítségével vizsgálják az UAWC és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért közötti lehetséges kapcsolatot, amelyről nem volt tudomása. Ugyanakkor az Izraeli Információs és Dokumentációs Központ (CIDI) és a Brit Jogászok Izraelért is megosztott hasonló információkat holland politikusokkal az izraeli NGO Monitor nevű szervezet kutatásaira hivatkozva.

A CIDI sokkolónak, de nem meglepőnek nevezte a fejleményeket, és üdvözölte a holland kormány beismerését. E mellett felhívta a figyelmet arra, hogy konkrét lépéseket kell tenni a palesztin terrorizmus holland finanszírozásának megakadályozása érdekében. Az NGO Monitor pedig bízik abban, hogy a holland miniszterek kijelentéseit tényleges lépések is követik a kifizetett támogatások visszafizetésére és a holland közpénzekkel való visszaélésekre vonatkozóan. A finanszírozás befagyasztása és a vizsgálatok elindítása rendkívül fontos az elszámoltathatóság és átláthatóság tekintetében, e mellett precedenst is teremthet az EU, Németország, Franciaország és Olaszország számára, akik továbbra is jelentős összegekkel támogatják az UAWC-t – olvasható a szervezet közleményében.

Rina Shnerb, 17 évesen ölték meg Ciszjordániában 2019 augusztus 23-án.