Németország 22 millió euróval támogatja a zsidó intézmények védelmét

A német kormány megállapodott a zsidó közösséggel, hogy jelentősen megemeli a zsidó intézmények védelmét támogató összeget – írja a The Algemeiner.

 

A lépést az egy éve, Jom Kipur ünnepén elkövetett lövöldözés évfordulójára időzítették, amikor is egy neonáci fegyveres be akart törni egy zsinagógába Halle városában, ám miután az nem sikerült, lelőtt két járókelőt.

Horst Seehofer német belügyminiszter elmondta, „fontos, hogy a zsidó közösségek biztonságban érezzék magukat Németországban. Ez része a német nemzeti ethosznak.”

A politikus hozzátette: „a zsidó közösségek bízhatnak abban, hogy a német kormány mindent megtesz, hogy biztosítsa a közösségek megfelelő védelmét. Tudjuk a kötelességünket.”

Dr. Josef Schuster, a németországi Zsidó Központi Tanács vezetője a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy „a biztonsági kiadások eddig is jelentős költséget jelentettek a zsidó közösségek számára. A Halle városában történt eset azonban megmutatta, hogy a zsidó élet biztosítása komolyabb védelmet igényel.”

A zsidó vezető hozzátette: „nagyra értékeljük a szövetségi kormány elkötelezettségét.”

A német belügyminisztérium közleményében kiemelte: „a hozzájárulás megnövelésével ismét egyértelművé tesszük, hogy nem toleráljuk az antiszemitizmus semmilyen formáját, arra a szabadságunkra és demokráciánkra irányuló támadásként tekintünk. A szövetségi kormány különös felelősséget érez a zsidó közösség védelme iránt és ellenez minden olyan törekvést, mely a zsidók elleni náci népirtással kapcsolatban csendben marad vagy próbálja azt elfelejtetni.”

forrás: neokohn