Jom kippurra időzítették antiszemita kampányukat a skandináv neonácik

A neonáci eszméket valló Északi Ellenállási Mozgalom (Nordic Resistance Movement) online antiszemita kampányokkal vette célba a svédországi, dániai, norvégiai és izlandi zsidókat a jom kippurt megelőző héten. A szervezethez köthető honlapok közel húsz különböző városban zajló összehangolt akcióról számoltak be. Az interneten keringő képek tanúsága szerint a csoport tagjai imádkozó zsidókkal zaklattak, zsinagógák előtt strázsáltak, antiszemita plakátokat, szórólapokat ragasztottak és osztogattak közterületen – számol be a Jerusalem Post.

A mozgalom szerint azért választották a jom kippurt az akció lebonyolítására, hogy „felhívják az északi nép figyelmét a külföldi szokásokra és az egész északi régióban jelenlévő cionista uralmi törekvésekre.” A plakátokon a kóser vágást, a körülmetélést és a kápárot szertartását támadták, valamint egy középkori antiszemita toposzt is használtak, amely szerint a zsidók bocsánatot nyernek minden hazugságért és igazságtalanságért, amelyet jom kippurig követnek el.

A lap a Helsinki Times-ra hivatkozva megjegyzi, hogy a finn Legfelsőbb Bíróság a múlt héten tiltotta be az Északi Ellenállási Mozgalmat arra hivatkozva, hogy a csoport céljai alapjaiban sértik a demokratikus társadalmat. A döntés értelmében a szervezet honlapjain található tartalmak a társadalom különböző csoportjai ellen uszítanak, és a mozgalom tevékenységéhez kapcsolódó erőszak alkalmazását a szervezeti működés részének tekintendő. Továbbá néhány tevékenység közvetlenül sértette a büntetőtörvénykönyvet, a törvénytelen működési módszerek a szervezet működésének jelentős részét képezték, miközben a mozgalomhoz csak korlátozott mennyiségű egyéb típusú tevékenység köthető.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke elítélte a zsidók elleni összehangolt kampányt. „Idén a jom kippur sorban a második olyan esztendő, amikor az antiszemitizmus felüti fejét Európában. Tavaly egy gyilkos antiszemita támadásnak voltunk tanúi a németországi Halle-i zsinagóga ellen, idén pedig a nácik mai utódai, Északi Ellenállási Mozgalom néven indítottak gyűlöletkampányt az észak-európai zsidók ellen”- fogalmazott. Lauder hozzátette: a mozgalom erőszakos, rasszista, antiszemita ideológiát képvisel, ezért törvényen kívül kell helyezni, az uszítóknak pedig a törvény előtt kell felelniük.

Szeptember 29-én az Európai Zsidó Szövetség (EJA) által szervezett konferencián, amelyen több tucat európai zsidó közösség és szervezet vezetője, Európai Parlament politikusai, valamint Várhelyi Olivér, a Szomszédságpolitikáért és Bővítésért felelős EU Biztos és az Európai Bizottság Biztonsági és Rendészeti Igazgatóság vezetője vett részt, szintén szóba került az északi országok neonáci mozgalmainak egyre tolakodó előtérbe kerülése.

Menahem Margolin rabbi, a EJA vezetője az egyre terebélyesedő szélsőséges antiszemita megnyilvánulások, valamint a jogalkotás és ilyen-olyan humán és állati jogokra való hivatkozások mögé bújtatott, a kóser vágás és a körülmetélés ellehetetlenítése elleni közös fellépésre sürgette a vezető politikusokat. „Rossz precedenst teremt az a kiállás, mely a helyi zsidó közösségek hagyományainak ápolását próbálja korlátozni, ezért ezek ellen a legélesebben kell fellépni!”