Nem ússza meg a büntetést az Auschwitzot vidámparknak tartó férfi

Az Index című hírportál cikkének címében tévesen szerepel, hogy megúszná a büntetést az a férfi, aki tavaly szeptemberben a Facebookon egy olyan képet tett közzé, ahol az birkenaui láger fölé azt írta, hogy „Auschwitzland, a világ legnagyobb mesetábora”. A kép és a felirat az ügyészség szerint is a Btk. 333. §. szerinti bűncselekmény, mert a nemzetiszocialista rendszer bűneit jelentéktelen színben tünteti föl. Az ügyészségi határozat megállapítja, hogy a vádemelés feltételei a gyanúsítottal szemben fennálnak.

Az enyhítő körülmények miatt az ügyészség úgy határozott, hogy a gyanúsítottal szemben elhalasztja a vádemelést, de ez nem jelenti azt, hogy tettét megússza: két évig pártfogó felügyelet alá helyezik, ez idő alatt el kell látogatnia a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba és el kell olvasnia Karsai László: Holokauszt című könyvét. Mindezekről a pártfogójának be is kell számolnia.

A kuruc.info szélsőséges portál is megemlékezett az ügyről, gyűjtést szerveztek a gyanúsítottnak az utazásra és próbálták kölcsönkérni Karsai László könyvét. Nem tudni, sikerrel jártak-e.

A Tett és Védelem Alapítván hisz abban, hogy a tudatlanság és az ismerethiány az elsődleges oka a rasszista, antiszemita eszmék létezésének, ezért üdvözöl minden olyan döntést, ami tanulásra készteti a szélsőséges eszmékben hívő embereket. Így volt ez pár hete és a jelen döntést esetében is.