Nem pihennek a francia antiszemiták a járványban sem

Csak az élet egy része állt meg, illetve költözött digitális térbe a koronavírus-járvány miatt. De van, ami nem változik: alkalmazkodtak az új helyzethez az antiszemiták is. Online megbeszéléseket és megemlékezéseket zavarnak meg sokkoló képekkel, vagy éppen antiszemita összeesküvéseket kerítenek a vuhani laboratórium és francia közéleti szereplők köré.

A „zoombomingnak” nevezett jelenség – ami a hirtelen népszerűvé váló, de kevéssé biztonságos online platform beszélgetéseinek a megzavarását jelenti – a franciákat is érinti: az elmúlt hetekben a beszámolók szerint előfordult, hogy egy holokauszt-áldozatokra megemlékező eseményen, vagy túlélőkkel interjúzó online rendezvényen pedofil jellegű pornográf képekkel sokkolták az egybegyűlteket.

Virágoznak az antiszemita kommentárok és szövegek a közösségi médiában is. Terjed minden, a haldokló franciák hátán élősködő zsidóktól kezdve a kútmérgezés vádjáig. Egy, az antiszemitizmus ellen harcoló civil szervezet már tucatnyi feljelentést tett: a beszámolók egybehangzóan arra mutatnak, hogy a gyűlölködő és antiszemita kommentárok kedvenc francia áldozatai Jérôme Salomon tisztifőorvos (egészségügyi igazgató), továbbá Agnès Buzyn volt egészségügyi miniszter és férje, Yves Lévy. Úgy hírlik, Salomon Dreyfus kapitány leszármazottja. A politikus Buzyn pedig egy lengyel holokauszt-túlélő gyermeke.

A kútmérgezőként feltüntetett volt miniszter azért is érdekes személyiség a francia politikában, mert az elmúlt hetekben olyan nyilatkozatot tett, amely arra utalt, hogy a kormány – amelynek akkor tagja volt – és az elnök nem vette elég komolyan a járvány veszélyét. A szerencsétlen nyilatkozat mellett táplálhatta a hisztériát, hogy Buzyn mégis a párizsi önkormányzati kampányt választotta, és feladta a miniszteri posztját. Azóta a tisztifőorvossal együtt a járvány terjedésének segítésével, intézkedések megtételének elmulasztásával vádolják.

A volt miniszter virológus férje pedig a neve mellett úgy jön képbe, hogy egyrészt részt vett a francia részvétellel megvalósult, s most „gyanúsított” vuhani laboratórium felavatásán, másrészt szakmai konfliktusak miatt nincsen jó viszonyban Didier Raoult marseilles-i virológus professzorral, aki a francia közbeszédben a legerőteljesebben képviseli a hidroklorokin és egy bizonyos antibiotikum, az azithromycin kombinációjának a hatásosságát a koronavírus ellen (eredményei ugyanakkor tudományosan – egyelőre legalábbis – vitatottak). Buzyn és a hidroklorokin szintén kedvelt téma, mivel a távozó miniszter egyik utolsó döntése annak vénykötelessé tétele volt, igaz, ez a döntés már tavaly év végén érett. Ezt onnan tudjuk, hogy a felek konfliktusairól a francia tényellenőrzők hosszabb anyagokat készítettek (például itt), melyek finoman fogalmazva is árnyalják a képet.

Az online gyűlöletbeszéd és antiszemitizmus – erről többször is beszámoltunk – korábban is probléma volt Franciaországban, a jelenség nem új. Az alkalmazkodás és a módszerek egy része viszont igen. Természetesen az offline antiszemitizmus és a vegytiszta rasszizmus sem szűnt meg teljesen a kijárási tilalmakkal: a napokban az kavart nagy port (és okozott belső vizsgálatot a rendőrségnél), amikor egy érzékeny kerületben néhány rendőr dehonesztáló, rasszista szóval illetett, valamint bántalmazott egy eljárás alá vont – vélhetően a Maghreb-térségből származó – személyt. Az esetről rendelkezésre áll egy videó is. Ezzel párhuzamosan jelentettek egy másik rendőröket érintő esetet, ott viszont ők voltak az áldozatok: sajtóhírek szerint az egyenruhásokat azért ütötte el szándékosan az elkövető, hogy bosszút álljon Palesztináért.

 

Soós Eszter Petronella