Nagy arányban nőtt az erőszakos antiszemita incidensek száma Németországban

Tíz százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma 2018-ban Németországban, ezen belül az erőszakos támadások számában tapasztalt 60%-os növekedés arra késztetett egy jelentős zsidó szervezetet, hogy „komolyabb fellépést” sürgessen a rendőrség és a politikusok részéről.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa a német parlament, a Bundestag szerdán a Tagesspiegel újságban publikált jelentésére reagált.

A legfrissebb adatok még nem nyilvánosak, de aggasztó trendet tükröznek”, nyilatkozta a tanács elnöke, Josef Schuster. „Amit a zsidók már régóta tapasztalnak, most a statisztika is alátámasztotta.”

Nemzeti szinten 1646 antiszemita bűncselekményt regisztráltak 2018-ban, az azt megelőző év 1504-es számához képest. Ezek közül múlt évben 62, míg 2017-ben 37 erőszakos támadás került rögzítésre.

A Tagesspiegel információi szerint 43 ember sérült meg antiszemita motivációjú támadás során az elmúlt évben. Az incidensek kapcsán összesen 857 gyanúsítottat sikerült azonosítani, ennek ellenére csupán 19 esetben végződtek letartóztatással az incidensek.

A felmérést az elmúlt évekhez hasonlóan Petra Paunak, a Bundestag alelnökének felkérésére készítették.

Forrás: JTA