Most egy Hitler-képet lógattak ki a házuk homlokzatára Leányfalun azok, akik tavaly egy SS-zászlóval tették ugyanezt

Szombaton este 7 után 3 rendőrautó állt egy leányfalusi ház előtt, ami a település egyik legnépszerűbb részén, a Duna-parti sétányon található. A háziak ellen ugyanis a 444 információja szerint legalább ketten tettek rendőrségi bejelentést.

Ennek oka az, hogy a ház homlokzatára egy Adolf Hitlerre minimum igencsak emlékeztető férfi képét akasztották ki, amit alul a következő, német nyelvű felirat díszít:

Ein Volk, ein Reich, ein Führer

Ami magyarul kábé ennyit tesz, hogy egy nép, egy birodalom, egy vezér.

Ez volt a náci Németország legismertebb hitlerista szlogenje.

Erről a házról a 444 majdnem pont egy évvel ezelőttől kezdve több cikket is írt. Tavaly júliusban ugyanis a háziak egy SS-zászlót, vagyis az Adolf Hitler-féle német náci párt, az NSDAP katonai szervezete, a Schutzstaffel zászlaját lógattak ki hasonlóképpen.

Akkor két szemtanú azonnal kihívta a rendőrséget, de a szentendrei rendőrök nem indítottak eljárást, egészen elképesztő indokolással: a helyszínre kiérve azt találták, hogy éppen születésnapi ünnepség zajlott, a háziak pedig azt állították, hogy

„(…) az elektromossághoz munkájuk révén kötődő résztvevők az ünnepelt 44. születésnapjára készítették a villám jelekkel szimbolizált zászlót. Amikor a rendőrök felhívták a figyelmüket a tiltott önkényuralmi jelképpel kapcsolatos hasonlóságra, azonnal eltávolították a zászlót. Bűncselekmény gyanúja nem merült fel, büntetőeljárás nem indult.”

A 444 első cikk utáni médifigyelem miatt aztán tessék-lássék mégis elindult a nyomozás, hogy azt hamarosan megszüntessék, bűncselekmény hiányában. Az erről szóló határozatban a szentendrei rendőrség másodjára állította azt faarccal a világ legismertebb önkényuralmi jelképeinek egyikéről, hogy az egy sima 44-es szám volt.

Az ügyészség hónapokkal később felülvizsgálta a döntést és az eljárás hiányosságaira hivatkozva új nyomozásra utasította a rendőröket.

A tény, hogy hatósági asszisztálással lógathattak ki náci zászlót, a jelek szerint felbátorította a ház tulajdonosait. Akik egyike, amikor a tavalyi esetben egy járókelő azt mondta neki, hogy ami a házon lóg, az szerinte egy SS-jelvény, ami tiltott önkényuralmi jelkép, ő pedig zsidó és zavarja a látvány, a járókelő állítása szerint azzal válaszolt, hogy ők viszont nácik, hősünknek pedig úgyis indul a vonata.

forrás: 444