Modern kori vérvád: Izraelben képzik a rasszista amerikai rendőröket

Az Amnesty International egy négy évvel ezelőtti cikkét vette elő az az amerikai palesztinpárti szervezet, amely kifogásolja, hogy a „jogtipró” izraeliek képzik az amerikai rendőröket – írja a The Jerusalem Post.

Izraelt vádolja számos afroamerikai halála miatt egy amerikai palesztinpárti szervezet, mert állításuk szerint az őket megölő amerikai rendőrök Izraelben kaptak kiképzést a jogsértő taktikára.

A US Campaign for Palestinian Rights (USCPR) nevű szervezet a Twitteren írta azt, hogy az amerikai rendőrök az izraeli hadseregben tanulják el a rasszista és elnyomó taktikát, amelyet aztán az afro-amerikaiak ellen alkalmaznak. Majd hozzáteszik, hogy George Floyd, Breonna Taylor és Ahmaud Arbery esete jó példája a „rasszista, szisztematikus erőszaknak”.

Bejegyzésükben az Amnesty International nemzetközi, jogvédő szervezet amerikai irodájának 2016-os cikkét osztották meg, amely azt kifogásolja, hogy állítólag „az emberi jogok krónikus megsértőjétől”, Izraeltől kap kiképzést számos amerikai rendőr.

A cikkben az is szerepel, hogy nem csak Izraelben, hanem az Egyesült Államokban is kapnak képzéseket amerikai rendőrök izraeli rendőröktől, katonáktól és titkosszolgálati ügynököktől.

„Ezekkel a képzésekkel a baltimore-i rendőrök és más amerikai hatósági emberek olyan katonák és biztonsági emberek kezei közé kerülnek, akik jól dokumentáltan, évek óta megsértik az emberi jogokat”

– olvasható az Amnesty cikkében.

„Mindannyiunknak aggódnia kéne, hogy közösségi és magántámogatásokból képzik a rendőreinket Izraelben. Az elkövetett bántalmazások és túlkapások azonosak azzal, mint amilyeneket az izraeli katonai és biztonsági erők követnek el”

– állítja a civil jogvédő szervezet.

A USCPR – egyetértve az Amnesty állításaival – párhuzamot próbált vonni a Black Lives Matter mozgalom és a palesztinpárti aktivisták között, azt állítva, hogy Floyd, Taylor és Arbury haláláért az erőszakos és fekete-ellenes rendészeti rendszer melletti elköteleződés a felelős.

Az Amnesty-cikkhez kapcsolódó palesztinpárti szervezet bejegyzésére egy volt izraeli képviselő, Dr. Einat Wilf is reagált a Twitteren.

„Ó, igen, természetesen. Mert az amerikai történelemben semmi olyan nincs, ami megmagyarázná a rendőrség brutalitását a feketék ellen. Valahogy be kell vonni Izraelt. Eddig azt hittem, hogy csak a palesztinoknak nincs ügynöksége, most kiderült, az amerikai rendőröknek sincs, és a cionisták bábként használják őket”

– írta a volt képviselő.

„Ezek a hamis vádaskodások a USCPR és az AI részéről undorítóak és teljesen hazugok. Az igaz, hogy helyi és szövetségi különleges egységek, mint például a SWAT részt vesznek izraeli képzéseken, de a hétköznapi, átlagos amerikai rendőrök sosem kapnak izraeli kiképzést. Vajon a Twitter és Jack Dorsey jelöli-e, hogy ez egy álhír, egy modern kori vérvád a zsidók ellen?”

– teszi fel a kérdést Bryan Leib, az Amerikaiak az Antiszemitizmus Ellen nevű jogvédő szervezet korábbi igazgatója a vádakra reagálva.

 

forrás: neokohn