A BDS alapítója szerint Izrael megszüntetése a cél

Az Izrael-ellenes mozgalom nyugati támogatói azt állítják, hogy csak a kormánnyal szemben kritikusak. Az alapítóatya másról beszélt.

 

Úgy tűnik, Omar Barghouti, az Izrael-ellenes BDS mozgalom (Boycott, Divestment and Sanctions) alapítója ismét „elszólta magát” az általa vezetett aktivista irányzat valódi céljáról. Noha Izrael támogatói rendszeresen kritikát fogalmaznak meg a bojkottmozgalommal szemben, amiért a tagok gyakran anticionista és antiszemita szlogeneket hangoztatnak — az aktivisták rendszerint tagadják a vádakat.

Barghouti egy május 21-i interjújában mégis arról beszélt a Gázai Hang Podcast nevű műsorban, hogy ha a mozgalma elérné a célját, Izrael megszűnne létezni.

„Ha a menekültek visszatérnének [izraeli] otthonaikba, ami mellett a BDS is kiáll, és ha véget vetnénk Izrael apartheid rezsimjének, valamint az 1967-ben elfoglalt területek megszállásának — beleértve Jeruzsálemet –, mi maradna a cionista rezsimből? Azaz mire alapulhatna a két állam?” — tette fel a kérdést az alapítóatya, aki ennél is továbbment a 20 perces beszélgetésben.

„Nemzetközi jog és visszatérés joga? Egyáltalán nem is fog létezni olyan cionista állam, amiről beszélünk [a mai Izrael esetében]” — idézi szavait az Israel Hayom.

„Két állam lesz: egy demokratikus itt, a Palesztinában élő állampolgároknak, és egy másik demokratikus állam az izraelieknek ott. A palesztin kisebbség palesztin többséggé fog válni azon a helyen, amit ma Izraelnek nevezünk” — hirdette a katari születésű aktivista, aki az 1990-es években költözött Izraelbe, ahol egy izraeli-arab nővel kötött házassága révén le is telepedhetett. Később a Tel Aviv-i Egyetem hallgatójaként diplomát is szerzett Izraelben.

 

forrás: neokohn