Megtámadtak egy belga zsidót, amiért kirakott egy mezüzét

Sverdloff és Meul - Forrás: Facebook

Sverdloff és Meul – Forrás: Facebook

Cindy Meult bántalmazták, és 15 napra kórházba került – szomszédai be akarták fejezni, amit a nácik elkezdtek.

Antwerpeni ajtajukra tette ki az asszony és izraeli élettársa a mezüzét, amivel felmérgesítették szomszédaikat. A pár ügyvédje, Michael Modrikamen beszámolója alapján Meult a szomszédok támadták meg ez év májusában, ahol a nő élettársával, az izraeli Ruth Sverdloff-fal él együtt. Meult 15 napon keresztül kórházban tartották. Egyébként mindketten belga állampolgárok.

A zaklatások azután kezdődtek, hogy a pár kirakta a mezüzét. Eleinte csak olyan antiszemita mocskolódásokat kellett hallgatniuk, mint „Büdös zsidók!” vagy „Takarodjatok az épületből, zsidók!”. Csak hetekkel később került sor tettlegességre. Meul egyedül volt otthon, és két szomszéd benyomakodott az ajtaján, majd ütni kezdték azzal a felkiáltással: „Be kell fejezni, amit a nácik elkezdtek!”.

Modrikamen elmondása szerint a pár már korábban is panasszal fordult a rendőrséghez, de a hatóságok nem foglalkoztak az esettel, mivel Sverdloff nem flamandul tette meg írásbeli bejelentését.

Joel Rubinfeld, a brüsszeli születésű Európai Zsidó Parlament társelnöke szerint: „A beszámolók aggodalomra adnak okot és igen zavarba ejtőek: Az egész eset olyan, mintha csak az 1930-as évek Németországában történt volna. Főleg a hatóságok nyilvánvaló tétlensége nyugtalanító.”

Nem ez az egyetlen hasonló, tettlegességig fajuló eset, vagy az arra történő hatékony fellépés hiánya Belgiumban, ami az elmúlt időszakban aggodalomra adott okot. Júniusban az ügyészség Brüsszelben úgy döntött, hogy ejti a vádat azon fiatal fiúk ellen, akik 2011-ben az iskolájuk előtt megtámadtak és „büdös zsidónak” neveztek egy tizenöt éves kislányt. Az öt fiú többször is arcul ütötte a lányt, tettüknek mégsem lett komoly következménye.

Claude Marinower, Antwerpen oktatási főtisztviselője – aki zsidó származású – tovább vizsgálódik Meul ügyében, és belső vizsgálatot fog elrendelni, amennyiben szükségesnek látja.

(A cikk a THE TIMES OF ISRAEL híradása alapján készült. Az eredeti ITT olvasható!)