Megrongálták a révkomáromi holokauszt-emlékhelyet

botlatokovek_megrongaltOktóber 28-án valaki friss szurokkal öntötte le a Paszternák család emlékére állított botlatóköveket Észak-Komáromban. Az öttagú zsidó család 1944-ben a holokauszt áldozatává vált, az emléküket őrző kegyhelyet idén nyáron adták át.

Komáromban a Komenský utcán az iskola bejáratánál júliusban helyeztek el öt botlatókövet a Paszternák család emlékére. Paszternák Zsigmondnak itt állt a háza és a péksége. 1944-ben feleségével és három felnőtt gyermekükkel együtt a holokauszt áldozatai lettek. Nyomuk sem maradt Komáromban.

Idén júliusban negyedik szlovákiai városként állítottak emléket nekik Günter Demning német szobrászművész alkotásával. Október 28-án valaki friss szurokkal öntötte le a köveket – írja a Breuerpress.com.

A Komáromi Zsidó Hitközség feljelentést tett a rendőrségen és egyben felhívja a figyelmet arra, hogy a városban az utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak elő antiszemita, sőt holokauszttagadó események, nemritkán az oktatási intézményekben, ezért feltétlenül szükségesnek tartják a város, Nyitra Megye Önkormányzata és az egyházak fenntartásában működő intézményekben a komáromi zsidó közösség történetének oktatását és a fiatal generáció nevelését.

Forrás: zsido.com / breuerpress.com / kemma.hu