Londonban van ok az optimizmusra

Eli Hazan publicisztikája

Múlt héten egy diplomáciai kiküldetés keretében Londonba látogattam, és azt tapasztaltam, hogy szívesen látják ott az izraelieket. A héber beszéd elterjedt volt az Oxford Streeten és a Buckingham Palota környékén is, és – szemben Európa más pontjaival –, a helyi zsidók nem félnek nyilvános helyen a yarmulket viselni, illetve tucatnyi kóser üzlet és zsinagóga található a város környékén.

Eli Hazan

Eli Hazan

Ugyanakkor a múlt héten egy, a King’s College-ban történt incidens megmutatta, mennyire ironikus és abszurd az a valóság, amellyel az izraelieknek szembesülniük kell, amikor az izraeli-palesztin konfliktusra igyekeznek diplomáciai megoldást találni. A volt munkapárti Knesszet képviselő, Ami Ayalon előadását megszakították az agresszív palesztinbarát tiltakozó bekiabálások hatására..

Az ilyen erőszakos tiltakozók felfedik a valódi céljait mindazoknak, akik gyűlölik Izraelt és akik az országot egyetlen, palesztin állammal akarnák helyettesíteni. Ez természetesen ellenkezik a nemzetközi közösség azon félreértett feltételezésével is, hogy a palesztin államnak Izrael mellett kell léteznie.

A Nagy-Britanniába történő muszlim bevándorlás, és ezzel párhuzamosan Izrael kezdettől fogva eltorzított ábrázolása a brit médiában arra szolgál, hogy démonizálja a Közel-Kelet egyetlen igazi demokráciáját. Izrael – abszurd módon – apartheid államként való megbélyegzése felerősítette az ellenünk zajló bojkottot, és komplex kihívás elé állította azokat, akik saját magukat felelősnek érezték Izrael sorsával kapcsolatosan, és akik bölcs ellenintézkedéseket vártak el.

Meg kell említeni, hogy az olyan hiteles testületek, mint például a londoni Izraeli Nagykövetség vagy a Brit Zsidó Közösség, valamint Izrael különböző támogatói fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy reményt adjanak a jövő számára azáltal, hogy ezt a komplex kihívást leküzdhetőnek mutassák be.

Egy nappal az Ayalon-féle előadást ért incidens után az „Izrael Konzervatív Baráti Köre”, egy brit parlamenti csoport, mely állhatatosan kiáll Izrael mellett, vendégül látott egy szolidaritási rendezvényt a parlamentben. A zsidó államot támogató tüzes beszédek azonban, melyek az esemény alatt elhangzottak, kevés kétséget hagytak, hogy barátaink milyen messzire készek elmenni az érdekünkben.

Továbbá az elmúlt évek során a brit parlament több mint 300 törvényt tárgyalt Izraellel kapcsolatosan, és mindig voltak olyanok, akik kiálltak az érdekünkben. Ilyen eset volt például az, amikor egy törvény parlamenti vitájakor megpróbálták Izraelt törvényen kívül helyezni azzal kapcsolatosan, ahogyan a terrorizmus legutóbbi hullámát kezelte. A Konzervatív Párt képviselője, Andrew Percy szót kért, és elkezdte cáfolni azokat a téves vádakat, amelyeket a törvényjavaslat Izrael ellen felhozott, illetve bemutatta a Palesztin Hatóság által forgalmazott perverz „kődobálásra felbujtó babát”.

A Cameron-kormány minisztereinek többsége tett már látogatást Izraelben, és folytatták a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését, szembe fordulva a brit külügyminisztérium világos arab-barát pozíciójával. Fontos hangsúlyozni, hogy a különböző akadályok ellenére is virágoznak a brit-izraeli kapcsolatok. A kétoldali együttműködés növekvőben van, és mind Jeruzsálem, mind pedig London szorosabb kötelékek létrehozására törekszik. Azonban folytatnunk kell az emberi tőke és emberi erőforrások további befektetését ebbe az összetett kihívásba.

Átértelmezve Chava Alberstein izraeli énekesnő híres dalszövegét, nem őt várja London, hanem úgy tűnik, London valójában minket vár.

Fordította Szegő Krisztina