Leváltották a főrabbi emlékét meggyalázó jobbikost

Benke László

Benke László

A XIII. kerülti önkormányzat képviselő-testülete leváltotta Benke Lászlót a Jogi és Közbiztonsági bizottság éléről. Egy szavazat híján egyhangúlag azt is megszavazták a testület tagjai, hogy a továbbiakban a jobbikos képviselő a bizottságnak sem lehet tagja. Az egyetlen ellenszavazat magától Benke Lászlótól érkezett, aki továbbra is úgy véli, helyesen cselekedett, amikor a kerület díszpolgárának, Schweitzer József  emlékének adózó egyperces néma felálláson tüntetőleg ülve maradt.

A testületben jelenlévő összes párt – MSZP,  Fidesz, LMP és az Együtt-DK-Moma – egyaránt elítélte a durván kirekesztő viselkedést, és lemondásra szólították fel jobbikos tagjukat. Mivel Benke még mindig nem kért bocsánatot azért, hogy a legelemibb tiszteletet sem volt hajlandó megadni a nemrég elhunyt országos főrabbi emlékének, a testület a leváltása mellett döntött.

Pártja azonban azóta sem határolódott el képviselőjük provokatívan antiszemita magatartásától. A Jobbik ez esetben is helyénvalónak tartja az általános emberi értékeket elutasító, gyűlöletkeltő, rasszista tettet.

A gyász méltóságának tisztele alapvető és egyetemesen elfogadott szabály, amelyhez minden poltikai erőnek alkalmazkodnia kell. A szélsőjobb számára a gyűlölet felülír bármely univerzális értéket. Jelen esetben nem tudták elviselni, hogy egy köztiszteletben álló rabbit méltassanak az ország széles nyilvánossága előtt.

Azonnal új erőre kapott a hazug módon Schweitzer Józsefnek tulajdonított, légből kapott, gyűlölködő idézet terjesztése, amely alapján a Jobbik jogot formál arra, hogy túllépjen a széles körben bevett erkölcsi sztenderdeken.

Nagyon fontos volna, hogy olyan társadalmi konszenzus köttessék, amely hatékonyan tudja visszaszorítani az antiszemitizmus, a rasszizmus és a gyűlöletkeltés bármely formáját. Mindehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy lefektessük a mértékadó morális minimum alapjait.