Komoly nyomás alatt a svédországi zsidóság

Bocsánatot kért két fiatal egy rabbitól a svédországi Malmöben, amiért tavaly bombamerénylettel fenyegették meg az egyik zsinagógát.

Göteborg, Zsinagóga,
Fotó: TT News Agency / Adam IHSE / Sweden OUT

Moshe David HaCohen rabbi nem fedte fel a középiskolás gyerekek személyazonosságát, akik még tavaly decemberben a zsinagógánál fenyegettek bombamerénylettel, aztán elfutottak – olvasható a jta.org cikkében. Az incidens után maguk kezdtek nyomozni, felvették a kapcsolatot a közeli iskolákkal és így meg is találták a fenyegetőket. Az iskola vezetése azt kérte, hogy a kölykök bocsánatot kérhessenek, amit meg is tettek a zsinagógában.

A rendőrség tudomást szerzett az esetről, de ezek után nem intézkedtek velük szemben. A fenyegetés azután érte a zsinagógát, hogy az Egyesült Államok elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának  Más svédországi zsinagóga nem úszta meg pusztán fenyegetéssel és gyújtópalackot dobtak rá. Gyakorlatilag intifádát hirdettek Malmöben, aminek 20 ezer zsidó polgára van. 2014-ben és 2015-ben több mint 500 alkalommal ért incidens zsidókat Svédországban, ahol jelentős muzulmán közösség jött létre.

Kép: timesofisrael.com, zsido.com