Jelentősen nőtt az antiszemitizmus az USA-ban

Az antiszemita cselekmények számának emelkedését észlelte az Egyesült Államokban az Anti-Defamation League (ADL). A szervezet jelentése szerint különösen az egyetemi campusokon növekedett az ilyen esetek száma, különösen a halálesettel is járó charlottsville-i zavargások óta.

Az ADL csütörtökön megjelent éves jelentése szerint érezhetően nőtt az antiszemita incidensek száma tavaly óta. Január és szeptember között 1299 esetet rögzítettek Amerika-szerte. Ez 2016 azonos időszakához képest mintegy 67 százalékos emelkedést jelent. Sőt, mivel az ADL tavaly az egész évben 1266 esetet regisztrált, ezt már túllépték az idei évben történt antiszemita cselekmények.

Az ADL jelentése kiemelte, hogy különösen sok incidens történt az egyetemeken és azok környékén, illetve más oktatási intézményekben. Elsősorban az antiszemita propaganda terjesztése és a vandalizmus jelent problémát, több helyen véstek vagy festettek náci jelképeket a falakra és padokra, több helyen számoltak be verbális zaklatásról zsidó diákok.

A legtöbb esetben az incidensekért fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok voltak felelősek. A Minnesotai Egyetemen például az alábbi szöveggel ellátott röplapokat terjesztettek: „Fehér ember, eleged van abból, hogy a zsidók a tömeges bevándorlással és degenerációval elpusztítják az országodat? Csatlakozz a harchoz a fehér felsőbbrendűségért!” Az ADL kifejezetten aggasztónak tartja, hogy a szélsőjobboldal olyan közegben, az egyetemeken jelent meg, és toboroz új híveket, ahol korábban nem volt jelentős ereje.

Ugyanakkor a Californiai Egyetemen a palesztinokkal szimpatizáló, fekete hallgatókat tömörítő csoport volt az, akik megzavarták az Izrael függetlenségének évfordulóján szervezett ünnepséget, és letépték az erre kihelyezett izraeli zászlót. Az egyetemi incidensek száma 2016-hoz képest csaknem megduplázódott, tavaly óta 136-ról 267-re emelkedett.

Jonathan A. Greenblatt, az ADL igazgatója szerint az amerikai oktatási intézményekben, köztük az iskolákban is egyre gyakoribb az antiszemita zaklatás – a vandalizmus és szórólapozás mellett erre is több panasz érkezett, mint tavaly. „Mélyen aggaszt minket az antiszemita incidensek, zaklatás és gyűlöletbeszéd az amerikai iskolákban, ráadásul nincs is teljes képünk a problémáról. Sok iskolai incidenst nem jelentenek. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az iskoláinkban a diákok továbbra is biztonságos módon, félelem és zaklatás nélkül tanulhassanak” – mondta.

A jelentésben többször is említik a Charlottsville-ben történt zavargást: a virginiai városban szélsőjobboldali szervezetek „Unite the Right (a jobboldal egyesítése)” néven szerveztek tüntetést. Az eseményhez neonácik és a Ku-Klux-Klan szervezeti is csatlakoztak, horogkeresztes zászlók és antiszemita szlogenek is felbukkantak, miközben antifasiszta csoportok ellentüntetést tartottak. A feszültség végül erőszakos összecsapáshoz vezetett, végül a szélsőjobboldali tüntetés egy résztvevője autóval az ellentüntetők közé tartott, megölve egy nőt.

Jonathan Greenblatt szerint a charlottesville-i tragédia nem elszigetelt eset volt: a vizsgált időszakban 33 különböző, fehér felsőbbrendűséget hirdető demonstrációt is tartottak. Szerinte az eset beleillik az addigi trendben, a támadást történő hónapokban és azt követően is növekedett az antiszemita cselekmények száma.

Az ADL-jelentés szerint egyértelmű a kapcsolat az Egyesült Államokban egyre hangosabb fehér nacionalista csoportok tevékenysége és az antiszemitizmus erősödése között. Konkrétan az ilyen megmozdulásokon 133 incidenst regisztráltak, elsősorban zsidók elleni gyűlöletbeszédet, zaklatást. Ezzel egy időben több mint 150 zsidó intézmény kapott fenyegető üzeneteket, és nőtt a rongálások száma is.