Izrael, az állítólagos „apartheid” állam a demokrácia élvonalában

Napokkal azután, hogy az Amnesty International rasszista kirekesztéssel vádolta meg a zsidó államot, kiderült, hogy az Olaszországot, Spanyolországot és Amerikát is lekörözi a legismertebb globális demokrácia–indexben.

A tekintélyes Economist Intelligence Unit (EIU) e héten közzétett éves demokráciaindexe a világranglistán a 167-ből a 23. helyre sorolja Izraelt, amely a maximális tíz pontból 7,97 pontot kapott, így közvetlenül Franciaország (7,99 pont) és Nagy-Britannia (8,1 pont) mögött áll.

Ezzel az eredménnyel Izrael messze a legdemokratikusabb ország a Közel-Keleten, de megelőzi Spanyolországot, Portugáliát, Olaszországot és az Egyesült Államokat is. A világ legdemokratikusabb országa Norvégia, amelyet az EIU 9,75 pontra értékelt. A kommunista Kína mindössze 2,21 ponttal a 148. helyen áll, az utolsó három helyezett pedig Észak-Korea, Mianmar és Afganisztán.

Nem sokkal a felmérés közzététele előtt Mansour Abbas arab Knesszet–képviselő, akinek pártja résztvesz az izraeli kormányalícióban, a Washingtoni Közel-Keleti Politikai Intézetben (WINEP) arra figyelmeztetett, hogy helytelen az „apartheid” kifejezést használni Izraellel kapcsolatban.

David Schenker, aki 2021 januárjáig az Egyesült Államok Közel-Keletért felelős vezető diplomatája volt, üdvözölte az EIU jelentését. A volt helyettes államtitkár szerint a jelentés „megdöbbentő cáfolata” az Amnesty International nemrégiben tett állításának.

Mint mondta, az EIU jelentése „teljes mértékben összhangban van azzal, amit Mansour Abbas a minap itt mondott nekünk. Akik azt mondják, hogy Izrael apartheid állam, azoknak az a szándékuk, hogy páriává tegyék, és ha azt állítják, hogy ez 1948 óta így van, azzal azt mondják, hogy soha nem is volt joga a létezéshez.”

Az EIU jelentése erősen kritikus képet fest az Izraelt körülvevő országokról: „A Közel-Kelet és Észak-Afrika továbbra is a legalacsonyabb helyen áll a demokráciaindexben szereplő régiók közül, húszból öt ország a legalsó húszban szerepel a globális rangsorunkban.” A jelentés szerint azonban „a kép nem egységesen negatív az egész régióban, köszönhetően az Izraelben tapasztalható pozitív tendenciáknak, ahol egy arab párt most először van kormányon egy széles körű koalíció kisebbik szereplőjeként”.

Az EIU több kategóriába sorolta az országokat, amelyek közül a két legmagasabb kategória a „teljes demokrácia” és a „hibás demokrácia”, egy 60 tételből álló lista alapján, amely a választási folyamatokra, a kormány működésére, a politikai részvételre és a politikai kultúrára ad pontokat.

E rendszer szerint Izrael a régió egyetlen „hibás” demokráciájának számít, amely közvetlenül a legalacsonyabban rangsorolt teljes demokráciák után következik. A 2006-ban kapott 7,28 ponthoz képest folyamatosan javult a pontszáma. Irán 1,95 pontot, Szíria pedig 1,43 pontot kapott. A „megszállt palesztin területek” (ezen valószínűleg a Palesztin Hatóságot értik – a szerk.) a negyedik helyen állnak a régióban, Izrael, Tunézia és Marokkó mögött.