Holtan találták az izraeli fiúkat, akiket már 18 napja keresett az izraeli hadsereg

3

A három jesivahallgatót június 12-én egy Hebron közeli falu közelében rabolták el. Az emberrablók vélhetően palesztin foglyok szabadonbocsátását követelték volna a fiúkért cserébe. Az izraeli biztonsági szervek a Hamászt gyanúsítják a bűncselekmény elkövetésével, ezért Ciszjordániában (Júdeában) hajtóvadászatot indítottak a diákok felkutatására, valamint a tettesek elfogására. Több száz palesztint letartóztattak, és hamarosan azonosították a két feltételezhető Hamász-aktivistát, azonban nem sikerült a nyomukra bukkanni.

Vasárnap este Tel Avivban százezres tüntetésen imádkoztak a fiúk életéért. Végül hétfőn, 18 nap elteltével az emberrablástól néhány kilométerre, egy Halhul melletti mezőn, sebtében félig eltemetve, egy kőrakás alatt találták meg a tinédzserek holttestét. Az izraeli hadsereg lezárta a környéket.

isaeli_boys

Az egyik diák az emberrablás után néhány perccel mobiltelefonon próbált segítséget kérni a rendőrségtől, ahol azonban nem vették komolyan a hívást, ezért a keresés csak hat órával később kezdődhetett meg. Az elkövetők azonban – tévesen – azt gondolhatták, hogy a hatóságok már a nyomukban vannak, ezért pánikjukban, röviddel az elrablást követően, még a gépkocsiban agyonlőhették mindhárom tinédzsert.

A Hamász tagadja, hogy köze lenne a bűncselekmény elkövetéséhez, Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint azonban ez a Fatah és a Hamász közeledésének egyenes következménye, ezért követelte, hogy Abbász azonnal szakítsa meg a kapcsolatokat a terrorszervezettel. A kormány kedden válságtanácskozásra ült össze, ahonnan eddig annyi szivárgott ki, hogy a védelmi miniszter helyettese a Hamász megsemmisítésére szólított fel.

„Magyarországot megdöbbentette a három elrabolt izraeli fiatal hidegvérű meggyilkolása, és a leghatározottabban elítéli a szörnyű bűntettet, bárki és bármilyen céllal követte is el” – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn este az MTI-vel.