Jeruzsálemben tárgyaltak a TEV vezetői

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) küldöttsége 2014. Június 23-24-ei izraeli látogatása során magas rangú politikusokkal és a Szochnut vezetőivel tárgyalt: Utóbbiakkal hétfőn együttműködési megállapodást is kötöttek. A tárgyalásokon részt vevő Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) igazgatója egész Európára nézve példaértékűnek nevezte a TEV megalakulását és munkásságát.

2014-06-25_1

balról jobbra: Guba Gergely, Köves Slomó, Bőhm András

2014-06-25_2

Köves Slomó átadja az együttműködési megállapodás okmányát Natan Saranszkynak

A TEV képviseletében érkező Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és a TEV alapítója, Guba Gergely a Szim Salom Közösség elnöke, valamint Bőhm András, a TEV kuratóriumi tagjai a Szochnut éves közgyűlésére kaptak meghívást Jeruzsálembe. A magyar küldöttség hétfőn a Szochnut 120 kuratóriumi tagja előtt számolt be a TEV céljairól és tevékenységéről, valamint az ülésen szintén résztvevő Cionista Világszövetséggel és a Szochnuttal való eddigi együttműködésről. Az ülésen Köves Slomó ünnepélyesen átadta a két szervezettel kötött együttműködési megállapodás okmányát Natan Saranszkynak, a Szochnut elnökének. Mint ismeretes, a TEV és a Szochnut decemberben nyitott közös irodát Budapesten a magyarországi antiszemita jelenségek és cselekmények monitorozására.

Másnap a TEV küldöttsége a Kneszet Diaszpóraügyi bizottságának tagjaival találkozott, akik az „Antiszemitizmus a világban” címmel rendezett meghallgatáson fogadták a tagországok képviselőit, akik beszámoltak a hazájukban tapasztalható tendenciákról. Ezen az ülésen jelen volt Abraham Foxman, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) elnöke, valamint Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője is. A TEV küldöttsége bemutatta a magyarországi zsidó közösség helyzetét elemző tanulmányát és beszámolt az itt tapasztalható antiszemita jelenségekről: ismertetésre került a TEV jogsegélyekkel, jogalkotás előkészítéssel és alkalmazással kapcsolatos kérdésekben tett erőfeszítései is. Kiemelték a kuruc.info hírportál és az egyéb gyűlöletkeltő internetes médiumok ellen kifejtett tevékenységüket. Tájékoztatást adtak a Közszolgálati Egyetemen indított kurzusról, bemutatták az antiszemita attitűdökről készített tudományos igényű közvélemény-kutatás, valamint a hozzá kapcsolódó havi monitoring jelentések összevont eredményeit.

A bizottsági ülésen felszólalt Abraham Foxman ADL-igazgató is, aki az ADL nemrégiben közétett átfogó, nemzetközi antiszemitizmus-kutatását ismertette. Beszédében külön kiemelte Magyarországot, ahol szerinte aggasztó az antiszemitizmus mértéke, pozitív fejleményként említette azonban a TEV munkáját, és azt a széleskörű zsidó összefogást, ami a TEV megalakulását lehetővé tette.

A bizottsági meghallgatás után a küldöttek a Kneszet képviselőivel folytattak személyes megbeszéléseket.