Helyi szakértőkkel találkozott az amerikai delegáció

A Tett és Védelem Alapítványt Szalai Kálmán titkár és Dr. Bodó Kristóf, az alapítvány jogi igazgatója képviselte azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a közszolgálati egyetem (NKE) rendészettudományi kara rendezett a múlt héten, a Belügyminisztérium, az Országos Rendőrfőkapitányság valamint civil szervezetek bevonásával.

john farmer-rutgersunivAz esemény hátterét az adta, hogy Dr. Molnár Zsolt az IPTI (International Police Training Institute) igazgatóhelyettesének kezdeményezésére Magyarországra látogatott egy a gyűlölet-jelenségek összefüggéseit, illetve ezek rendészeti aspektusait kutató amerikai delegáció. A küldöttség Prof. John Farmer, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem volt dékánja (képünkön) és Sean Griffin, az Europol korábbi igazgató-helyettese ezt megelőzően a Cseh Köztársaságban járt, és Prágában tárgyalt a belügyminisztérium, és a Tomas Bata Egyetem munkatársaival.

Budapesti látogatásuk előkészítése során – melyet az egyetem részéről Dr. Kozáry AndreaOLYMPUS DIGITAL CAMERA főiskolai tanár vállalt – világossá vált, hogy a delegáció tagjai olyan eseteket, gyakorlatokat, oktatási és képzési tapasztalatokat kívánnak megismerni, amelyek a közösségek és a rendészet közötti kapcsolatok rendezését, javítását, fejlesztését szolgálják. Ennek érdekében fejezték ki igényüket, hogy találkoznának kisebbségi képviselőkkel, esetleg a bevándorlással kapcsolatos rendészeti szakemberekkel.

A találkozón rajtunk kívül a Jezsuita Roma Szakkollégium, a Háttér Társaság, a  Gyűlöletbűncselekmények Elleni Munkacsoport, a FAERLEO (Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület), valamint a BM Európai Együttműködési Főosztálya vett részt. A kerekasztal fő tanulsága mindannyiunk számára az volt, hogy az előítéletek ellen és a társadalmi tolerancia érdekében együttműködésre van szükség a kormányzati és civil szervezetek között.