Gyorshír: Kecsekemét közgyűlése nem döntött a Nyirő József köz új nevéről

Ma tárgyalta Kecskemét városának közgyűlése azt az előterjesztést, ami szerint a Nyirő József köz új nevet kell kapjon, de mind a két, a közgyűlés elé kerülő javaslatot a képviselők leszavazták.

Mint ismeretes, az önkormányzati törvény értelmében 2013. január 1. óta nem viselheti közterület olyan ember nevét, aki a XX. századi önkényuralmi rendszer fenntartásában közreműködött. Az MTA állásfoglalása már korábban egyértelműen kimondta, hogy Nyirő József tagadhatatlanul tevékenyen részt vett az egyik XX. századi önkényuralmi rendszer fenntartásában, így nevének közterületelnevezésként való felhasználása – kétségbevonhatatlan írói erényei ellenére – a törvény betűje szerint tilalom alá esik.

A közgyűlés elé két javaslat került, az egyik szerint Jakab Antal katolikus püspökről, Márton Áron segédpüspökéről és utódjáról lehetne elnevezni a közt. Ez a javaslat nem csak Jakab Antal püspök tiszteletre méltó élete alapján lenne elfogadható, de azért is, mert a közterület a Márton Áron utcából nyílik.

A másik javaslat meglehetősen cinikus volt, eszerint a Nyirő József közt Wass Albertre lehetne átnevezni. Bár Wass Albert a törvény betűje szerint nem tiltott személy, de szélsőséges, antiszemita nézetei őt is méltatlanná tették arra, hogy közterület legyen róla elnevezve. (Nem véletlen, hogy a Jobbik kecskeméti képviselője egy másik közterület esetén is felvetette lehetőségként Wass Albertet, de azt a javaslatot a közgyűlés elutasította.)

Kecskemét jegyzője törvényességi észrevételében figyelmeztette a közgyűlés képviselőit, hogy a törvénysértő állapotot mielőbb rendezni kell. A polgármester ennek figyelembevételével a kérdést a következő közgyűlésig elnapolta.

A Tett és Védelem Alapítván éppen az ilyen ügyek elkerülése miatt javasolta néhány hete, hogy készüljön szakemberek bevonásával egy olyan katalógus, ami tudományos alapossággal, hitelesen tartalmazza a XX. század kirekesztő eszméit hirdető személyek nevét és cselekedeteit.