Fizikai agresszióhoz vezethet a koronavírusjárvány miatt felerősödött online antiszemita gyűlöletbeszéd

A koronavírusjárvány miatt 2020-ban elrendelt szigorú korlátozások online antiszemita gyűlölethullámot váltottak ki, amely során a legkülönfélébb összeesküvés-elméletek születtek a zsidók felelősségéről a járvány egészségügyi és gazdasági következményeinek vonatkozásában – derül ki a Tel-Aviv Egyetem Kantor Európai Zsidóság Kortárs Tudományok Központjának antiszemitizmusról szóló éves jelentéséből, amelyet minden évben az izraeli holokauszt-emléknapot megelőzően tesznek közzé.

A mintegy negyven országra kiterjedő kutatásban résztvevők aggodalmukat fejezték ki a világjárvány utáni világban egyre inkább teret nyerő antiszemitizmus miatt. A jelentés rámutat arra, hogy a társadalmi elszigeteltség távol tartotta a zsidóktól azokat, akik ártani akarnak nekik. A zsidókkal szemben elkövetett erőszakos események száma 2020-ban az előző évi 456-ról 371-re csökkent, ami megfelel a 2016-2018 közötti időszak adatainak. A fizikai sérüléssel járó antiszemita támadások száma 170-ről 107-re mérséklődött, a magántulajdont érintő károkozások száma pedig 130-ról 84-re csökkent.

Az online gyűlöletbeszéd erősödése azonban potenciális figyelmeztetés arra nézve, hogy a járvány miatti korlátozó intézkedések enyhítésével fokozódhat a zsidókkal szembeni gyűlöletkeltő magatartás, mint ahogy az több hasonló esetben is előfordult a történelemben. „Az online zsidóellenes gyűlölet soha nem marad online. Fel kell készülnünk arra, hogy a nyitás után fizikai támadásokhoz vezethetnek az antiszemita összeesküvés-elméletek” – jelentette ki Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke.

A kutatási eredmények szerint 2020 februárjától virágzásnak indultak azok a középkori vérvádakat is idéző összeesküvés-elméletek, amelyek szerint a zsidók állnak a járvány terjedése mögött, a koronavírust pedig a zsidók és Izrael hozták létre azért, hogy a jövedelmező oltásokkal gazdasági haszonra tegyenek szert. Az elméletek terjesztői hamis analógiákat állítottak fel az egészségügyi korlátozások és az oltások, valamint a holokauszt között. A jelentés megjegyzi, hogy az antiszemita gyűlöletbeszéd erősödése megtorpant 2020 nyarán, ám az oltásfejlesztési hírek megjelenésével új lendületre kapott ősszel. Az Egyesült Államokban zajló elnökválasztási kampány ugyanakkor termékeny táptalajul szolgált az összeesküvés-elméletek szaporodásának.

Az online antiszemita üzenetek terjesztői nemcsak a szélsőséges nézeteket képviselők köreiből kerülnek ki, hanem a politikai, ideológiai elköteleződéssel nem rendelkező rétegek is fogékonyak rájuk. A leggyakrabban elhangzó vádak a Rothschild családot, Soros Györgyöt és az ultraortodox zsidókat illeték.

Forrás: Euronews

Fotó: Vandálok rongálták meg a Strasbourgi zsidó temetőt 2019 decemberében

  Jean-Francois Badias/Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved