Évekre börtönbe kerül Miss Hitler

Három évet kapott a 23 éves Alice Cutter, a Miss Hitler verseny korábbi győztese, amiért tagja volt a betiltott Nemzeti Akció brit neonáci terrorcsoportnak – írja a Daily Mail. Exbarátja, aki a szervezet egyik vezetője, öt és fél évet kapott.

A Birminghami Koronabíróság bírója, Paul Farrer úgy ítélte meg, hogy Jones vezető szerepet játszott a 2016-ban betiltott szervezet illegális folytatásában. Cutter pedig a bizalmasa volt az egyik vezetőnek, amellett, hogy „elkötelezett kapcsolatban” állt Jonesszal.

Alice Cuttert és volt barátját amiatt is elítélték, hogy megpróbáltak 15 éves lányokat beszervezni a neonáci csoportba.

A korábbi brit belügyminiszter, Amber Rudd által rasszistának, antiszemitának és homofóbnak nevezett Nemzeti Akciót 2016 decemberében tiltották be, számos felvonulás és incidens után. A szervezet tagjai üdvözölték Jo Cox képviselő meggyilkolását, akit Thomas Mair szélsőjobbos aktivista ölt meg több késszúrással és lövéssel.

A csoport tagjai a betiltásuk után titkosított chat-csoportot hoztak létre egy alkalmazásban, „Tripla K Mafia” néven.

Alice Cutter, aki „Buchenwald hercegnője” névvel indult a Miss Hitler versenyen korábban, a bíróságon tagadta, hogy bármikor is tagja lett volna a Nemzeti Akciónak, bár részt vett a szervezet felvonulásain, ahol olyan molinókat tartottak, amelyekre az volt írva, hogy „Hitlernek igaza volt”.

A tárgyaláson olyan üzeneteket is bemutattak, amelyekben zsinagógák elgázosításáról, zsidók fejével való focizásról beszélnek, valamint „Rohadj el a pokolban, te kurva” kommentárral látják el a 2016-ban meggyilkolt képviselőnő halálhírét.

A 25 éves Jonest, a neonáci Brit Nemzeti Párt ifjúsági szervezetének korábbi tagját, vasúti mérnököt úgy jellemezték a tárgyaláson, mint a szervezet vezetőjét és stratégáját. Korábban a csoport londoni szervezetének a vezetője volt. Egy 2016-os németországi kiránduláson Buchenwaldban, a kivégzőszobában a szervezet lobogóját tartva, náci karlendítés közben készült róla fotó.

A vizsgálóbírók úgy írták le Cuttert és Jonest, valamint két további társukat, mint akik aktív tagjai a csoportnak a betiltás után is. Társaik négy és fél év, illetve másfél év börtönt kaptak.

forrás: neokohn