„Europäische Aktion” : magyar neonácit is elítéltek Ausztriában

Nemzetiszocialista tevékenység újjáélesztése miatt négy idős férfit ítélt első fokon felfüggesztett börtönre egy bécsi bíróság. Az ügy érdekessége: egyikük magyar-osztrák kettős állampolgár, aki a Jobbikkal is összekötötte a szervezetet.

Az Europäische Aktion (EA) nevű nemzetközi neonáci hálózat osztrák tagszervezetének nagyratörő tervei voltak, írja a Kurier c. bécsi lap: meg akarták dönteni a rendszert, és az NSDAP-hoz (Hitler náci pártjához) hasonló pártprogramot akartak írni. Ezt az osztrák államügyésznő, Susanne Kerbl-Cortella nem tartotta veszélytelen tervnek: „nemrég láttuk, hogy az uszítás egy parlament megrohamozásához is vezethet” – jelentette ki a januári washingtoni eseményekre utalva.

A vádlottak többségében nyugdíjas korú férfiak voltak, ellenük december végén egy Ausztriában és Németországban is tiltott tevékenység, nemzetiszocializmus újjáélesztése (NS-Wiederbetätigung) miatt indult eljárás. A bécsi területi bíróság az ötből négy férfit ítélt el 3-5 év, részben felfüggesztett börtönre, egyelőre nem jogerősen. Egyikük sem a vezetője, inkább csak aktivistái az EA hálózatának (egyikük ráadásul a szocdem párt tagja is), és védőik szerint már koruk miatt sem lehettek veszélyesek a társadalomra. A hazaárulás vádja alól mindegyiküket felmentették, azért 20 évet is kaphattak volna.

A vád szerint a férfiak 2010 után megpróbálták hálózatok megszervezésével újjáéleszteni az osztrák nemzetiszocializmust. Ugyanakkor az osztrák államvédelmi hatóság is úgy látta, hogy az EA ausztriai tevékenysége nem igazán veszélyes, 2017-ben nagyrészt fel is oszlatta magát. 2016-ban az egyik vádlott az alsó-ausztriai FPÖ-nek írt mailjében szólított fel „kommandós tevékenységre, államcsínyre, katonai puccsra”, a radikális-populista pártban azonban ma már nem emlékeznek a mailre.

Az ügy érdekessége, hogy az egyik elítélt 70 éves férfi magyar-osztrák kettős állampolgár, aki megpróbálta az EA-t egyrészt a Györkös István nevével fémjelzett neonáci Magyar Nemzeti Fronttal (MNA), másrészt a Jobbikkal összekötni. Hogy ez pontosan melyik évre, tehát a Jobbik melyik „korszakára” esett, nem derül ki az osztrák tudósításokból, ezzel együtt érdekes adalék a „néppártosodó” parlamenti párt történetéhez.

Az idős magyar mérnök az MNA tagja is volt egészen annak 2016-os megszűnéséig, többször találkozott a Magyarországon élő, három éve meghalt osztrák holokauszttagadóval, Gerd Honsikkal, részt vett az MNA lőgyakorlatain, és a vád szerint paramilitáris kiképzést is tartott osztrák neonáciknak. Majd visszavonult a mozgalomból, és védője szerint megígérte, hogy nem fog több törvénysértést elkövetni.

Az EA persze nemcsak magyar szélsőjobboldaliakkal akart hálózatot építeni, így svájci holokauszttagadók éppúgy a kapcsolataik között voltak, mint német „Reichsbürger”-ek (Birodalmi polgárok: német neonáci párt), a „Blood and Honour” tagjai, valamint francia, lengyel és orosz hasonszőrű aktivisták. Céljuk a III. Birodalom újjáélesztése, a demokrácia lebontása, az 1945 előtti határok visszaállítása. Ellenségeik: a zsidók és a „cionizmus”, a muszlimok, a baloldaliak, a migránsok, a szabad sajtó és maga az alkotmányosság.