"Elszigetelt döntés" – Kitiltották a kóser árukat egy londoni üzletből

sainsburyNemcsak az izraeli, de minden kóser terméket levetetett a polcról a Sainsbury’s áruházlánc egyik londoni üzlete, miután tüntetők a közelben az izraeli áruk bojkottjára hívtak fel. Az áruházlánc szóvivője szerint „elszigetelt esetről” van szó.

A The Guardian brit lap szerint az áruházlánc döntése széleskörű felháborodást váltott ki, a közösségi médiában számos hozzászóló antiszemitizmussal, vagy legalábbis gyávasággal vádolja az üzlet vezetőit. Egy hozzászólás szerint a döntés „nem anticionizmus, hanem antiszemitizmus.” Egy Max Wind-Cowie nevű Twitter-felhasználó azt írja, csalódott a cégben, akik „a rasszistáktól való félelmükben, vagy az irántuk való tiszteletből” tiltották ki a kóser árukat. „Undorító” – írja egy Simon Gray nevű Facebook-felhasználó. “Talán elég lett volna biztonsági őröket felvenni, ha védeni akarják a boltot és a vásárlóikat.” „Mi lenne, ha a Sainsbury’s inkább költene valamennyit a hatalmas vagyonából néhány biztonsági őr kifizetésére, ahelyett, hogy rasszista elmebetegek kívánságaink teljesítésével próbálja megvédeni a vásárlóit?” – kérdezi egy másik hozzászóló, Sali Hughes.

Bár Londonban nem történtek incidensek kóser vagy izraeli élelmiszerek árusítása miatt, a Sainsbury’s-bolt menedzsmentje valamiért mégis úgy döntött, hogy nemcsak az izraeli, de az összes kóser árut eltávolítja – a döntés okairól az üzlet vezetői egyelőre nem nyilatkoztak. Colin Appleby, aki eredetileg felhívta a figyelmet az esetre, szintén nem kapott tájékoztatást arról, miért nem lehet többet kóser termékeket kapni a boltban. Elmondása szerint amikor megkérdezte erről az üzlet alkalmazottait, azok annyit mondtak, azért döntöttek így, mert „támogatják a szabad Gázát”, arra azonban nem akart válaszolni, hogy akkor miért kellett a nem is Izraelben gyártott kóser termékeket is eltávolítani.

A londoni üzletet birtokló Sainsbury’s üzletlánc egyik szóvivője végül a sajtónak hajlandó volt nyilatkozni az ügyben, elmondása szerint csak a londoni üzletvezető „elszigetelt döntést” hozott, ami egyébként is csak ideiglenes, és arra szolgál, hogy elejét vegye a tiltakozók erőszakos támadásainak.

A szóvivő feltehetően arra a hétvégén, Birminghamban történt esetre utalt, amikor a gázai háború ellen tiltakozó tüntetők étellel dobáltak meg egy áruházat, amely izraeli élelmiszereket is árult. Egy másik helyszínen körülbelül 100, palesztin zászlókkal felszerelt, szintén az izraeli élelmiszerek bojkottját hirdető demonstráló betört egy Tesco áruházba, ahol feldöntötték az árucikkeket – írja a lap a Telegraph értesülésére hivatkozva.