Elítélte a bíróság Ágoston Tibor jobbikos debreceni képviselőt holokauszttagadásért

Ágoston Tibor tárgyalása

Ágoston Tibor tárgyalása

A Debreceni Járásbíróság a mai tárgyalási napon bűnösnek találta Ágoston Tibort, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjét, volt országgyűlési képviselőjelöltjét a Btk. 333. §-ban foglaltak értelmében a nemzeti szocialista rendszer bűneinek tagadása és jelentéktelen színben feltüntetése miatt. A vádlott büntetése 750 000 Ft, ami 300 nap elzárásra változtatható.

Mint ismeretes, a jobbikos képviselő 2014. január 12-én egy megemlékezésen holokamut, holló-kasztot és holokasztot emlegetett, amit a hallgatósága derültséggel fogadott. Ágoston hozzá is tette, hogy a szótévesztése szándékos volt. Az ügyben feljelentést tett többek között a Tett és Védelem Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség is.

Ágoston Tibor védekezésében a holokauszt szó jelentését próbálta újraértelmezni, arra hivatkozott, hogy a szótévesztése nem volt szándékos és hogy nincs törvény előtti egyenlőség, őt, ellenzéki, vidéki politikust politikai presztizsből fogja elítélni a bíróság, pedig korábban egy fővárosi kormánypárti politikust fölmentettek. Ágoston szerint egy esetelges elmarasztaló ítélet a szólás- és véleményszabadság korlátozását jelentené.

A bíróság indoklásában elmondta, hogy minden ügy más, a bíróság a cselekedet összes körülményét megvizsgálva jutott döntésére. A bíróság szerint a mai köznyelvben a holokauszt szó egyértelműen a nemzeti szocialista rendszer által a zsidók ellen elkövetett népirtást takarja. A bíró kitért arra is, hogy a szólásszabadság nem korlátlan, bűncselekmény esetében nem lehet hivatkozási alap.

A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy Ágoston közfeladatot lát el önkormányzati képviselőként, így a szokásosnál is nagyobb figyelmet kellene a törvények betartására fordítania. (Az önkormányzati képviselők esküt tesznek arra, hogy Magyarország törvényeit betartják és betartatják.)

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért fellebbez.