Egy bocsánatkérés margójára

A Tett és Védelem Alapítvány tudomásul veszi Varga-Bíró Tamás zenész-blogger bocsánatkérését és visszavonulását a közélettől. Alapítványunk 2018. Január 4-én nyílt levéllel fordult az Echo TV vezetőségéhez, amelyben kértük, hogy a jövőben tartózkodjanak Varga-Bíró Tamás bármilyen formában történő szerepeltetésétől, mivel “Meggyőződésünk szerint Varga-Bíró Tamás méltatlanná vált bárminemű közszereplésre azután, hogy énekes-dalszerzői munkássága során a Soá áldozatain gúnyolódott, egyúttal nyilvánosan kétégbe vonta azon genocídium megtörténtét, melynek 600 ezer magyar zsidó esett áldozatul.”

Varga-Bíró már másnap, január 5-én internetes naplóbejegyzésében többek között az alábbiakat tudatta a közvéleménnyel:

Bocsánatot kérek továbbá azon zsidó polgártársaimtól, akik régebbi kijelentéseim okán sértve és megbántva érezhetik magukat. ….. Bocsánatot kérek mindenkitől, aki nem olyannak gondolt engem, mint amilyen vagyok. Esendő emberként gyakran hibázom. ….. Valóban és ténylegesen sajnálom, hogy számos embernek csalódást okoztam. Tettemre nincs mentség, a felelősséget vállalom.

Varga-Bíró úgy döntött, hogy határozatlan ideig visszavonul a közéleti szerepléstől:

“…. határozatlan ideig felhagyok az írással, és csak a dalszerzésnek szentelem időmet. Ennek okán a TEV-nek az Echo Tévének felé küldött levele is értelmét veszti, ugyanis a fent említett csatorna akkor dönt helyesen, ha valóban nem szerepeltet műsoraiban.”

A korábbi, szélsőséges internetes portálokon megjelent publikációiban törvénybe ütköző, Holokauszt-tagadó állításokat is megfogalmazott. Ezek az állítások időközben elévültek, így a azok kapcsán nincs lehetőség jogi eljárást kezdeményezni vele szemben. Tudomásul vesszük, hogy a szerző korábbi álláspontját felülbírálta, attól határozottan elhatárolódott, és megfelelő szóbeli elégtételt szolgáltatott azok felé, akiket kijelentéseivel megsértett. Alapítványunk eltökélt célja, hogy megtisztítsa a közbeszédet a rasszista, antiszemita és kirekesztő beszédtől. Varga Bíró Tamás bocsanátkérésével és a közélettől való távolmaradásával jelentős lépést tettünk ezen cél megvalósulása felé.

Aki éveken keresztül a gyűlöletet, a sötétséget terjesztette, úgy teheti jóvá, ha a fényt terjeszti, ahogy Köves Slomó rabbi a Jobbik hanukai üdvözlete kapcsán említette: „Amilyen vehemenciával a rasszista gyűlöletet terjesztette, ugyanúgy kellene egymás megértését és elfogadását terjesztenie, nem proklamációkban, hanem a cselekedetek szintjén.”

Reméljük, hogy ez az eset pozitív példaként szolgálhat mindazok számára, akik képesek, és hajlandók felelősséget vállalni korábbi téves, a zsidóságot, vagy más kisebbségeket sértő nyilvános megnyilatkozásaikért.

Tett és Védelem Alapítvány