Drámaian sok magyar hisz a fajelméletben

Egy európai kutatás adatai szerint itthon a szocialista szavazók majdnem annyira utálják az idegeneket, mint a jobbikosok. Az utolsó adatfelvétel tavaly tavasszal volt itthon, a visszaesés drámai.

Egészen drámai módon emelkedett két év alatt azok száma, akik nem engednének be az országba Európán kívüli, szegényebb országból érkezőket – derült ki az European Social Survey legfrissebb kutatásából. (Ezt egy idei Tárki-kutatás is igazolja.) A felmérés utolsó adatfelvétele itthon 2015 tavaszán volt, a menekültválság kellős közepén, az igazán dübörgő kormányzati kampányon viszont még innen. A projekt magyarországi vezetői (Messing Vera, Róbert Péter, Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetének munkatársai) által publikált adatok szerint általánosságban nem romlott annyit a korábbi évekhez képest.

Ha ugyanis csak az a kérdés, hogy a külföldön élő nem magyar nemzetiségűek mekkora részének engedné meg a betelepülést, az emberek 33 százaléka mondja azt, hogy senkit nem engedne be, 48 százalék keveseket, 16 százalék jó néhány, míg 4 százalék sok embert engedne be. Az utolsó felméréshez képest kicsit romlottak a számok, viszont a legrosszabb év 2006-ban, tehát a Gyurcsány-kormány alatt volt: akkor ugyanis a magyarok 39 százaléka nem engedett volna be senkit.

Ha viszont már az a kérdés, hogy az Európán kívüli szegényebb országokban élők mekkora részének kellene megengedni, hogy Magyarországra jöjjön élni, brutális bezárkózást lehet tapasztalni.

© European Social Survey, MTA TK

A határon túli magyarokból kicsivel többen fogadnának be jó szívvel bárkit, mint 2012-ben, ám a szívélyesség sehol nincs 2010-hez képest. Most 21 százalék engedné be „sokukat”, 2010-ben ugyanez az arány 31 százalék volt. Ebben mondjuk szerepet játszhatott az is, hogy ez akkoriban folyamatos beszédtéma volt, a frissen hatalomba lépett Orbán-kormány nem sokat halogatott intézkedése az állampolgárság könnyített megadása volt.

Az elérhető összehasonlítás szerint a magyarok utálják legjobban a cigányokat, muzulmánokat és zsidókat. A cseheknél a cigány- és muzulmánellenesség hasonló szinten van ugyan, de a zsidóellenesség miatt mégis Magyarország a sereghajtó.

A teljes cikk a hvg.hu-n olvasható.