Döntött a Kúria – Bayer cikke antiszemitának nevezhető

Bayer Zsolt - forrás: szombat.org

Bayer Zsolt – forrás: szombat.org

A Bayer cikkében leírtakat olvasva logikusan és jogszerűen alakítható és mondható ki a cikk tartalmára vonatkoztatható antiszemita minősítés. Bayer hírhedt, Daniel Cohn-Benditet, Schiff Andrást bűzlő végtermékként aposztrofáló, és a megfogalmazásból következően a zsidóságnak az orgoványi erdőben történt meggyilkolása teljességének hiánya miatt sajnálkozó cikkét Feldmájer Péter, korábbi MAZSIHISZ- elnök, a Klubrádiónak a „Megbeszéljük” című műsorában antiszemita, zsidóellenes uszításnak minősítette.

Bayer ezért keresetet nyújtott be a Klubrádió, Bolgár György és Feldmájer ellen, mert úgy vélte, sérelem érte a személyiségi jogait. Kártérítési igénnyel is fellépett, azt állítva, hogy az interjú miatt már nem rendel meg tőle cikket pl. a Le Monde című francia napilap.

Az elsőfokú ítélet elutasította a publicista keresetét, kiemelve, hogy aki ”mások irányába saját részéről megengedhetőnek ítéli meg az igen éles megfogalmazásokat, akkor azokat saját magával szemben másoktól ő is tűrni köteles.”

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla máshogy döntött azonban: szerinte az ominózus cikkből nem következtethet az olvasó antiszemita uszításra a véleményalkotás logikai szabályai szerint, mi több, a szerzővel szemben indokolatlanul bántó megfogalmazást engedett meg a nyilatkozó a Klubrádió műsorában.

A Kúria június 26-án kelt ítéletében megsemmisítette a másodfokú ítéletet, és jogerőre emelte a Bayer keresetét elutasító elsőfokú döntést. Ítéletében megállapította, hogy a Bayer cikkében leírtakat olvasva logikusan és jogszerűen alakítható és mondható ki a cikk tartalmára vonatkoztatható antiszemita minősítés. A Bíróág elutasította Bayer Zsolt, Orgoványt pusztán következmények nélküli metaforaként minősítő érvelését és megállapította, hogy az újságírónak tűrnie kell, hogy cikkét méltó kritikával illessék, és őszinte véleményt formáljanak róla anélkül, hogy a nyilvános kritika, mint cikkének egyenes következménye elől a személyiségi jogvédelem pajzsa mögé rejtőzhetne.

A Kúria ítélete iránymutató jelentőségű. Rámutat végre, hogy nem lehet ma Magyarországon neonáci, rasszista, gyűlöletkeltő szöveget közzétenni, mindenfajta következmény nélkül. Lehetséges eszközként a szabad véleményformálás és annak kritika formájában történő kinyilvánítása bárki számára rendelkezésre áll annak érdekében, hogy a szélsőséges megnyilvánulások ellen felvegye a harcot – fogalmaz a Klubrádió közleménye.

forrás: Klubrádio nyomán