Dávid csillagos nyaklánc miatt támadtak zsidó fiatalokra Nizzában

Antiszemita motivációjú testi sértés vádjával vett őrizetbe négy férfit a francia rendőrség, miután azok rátámadtak négy nizzai zsidó fiatalra. A kiváltó ok az egyik fiatal Dávid csillagos nyaklánca volt.

Az incidens szombaton, délután kettő óra körül történt a dél-franciai nagyváros központjában, a France3 televíziócsatorna értesülései szerint. A négy gyanúsított, valamint ötödik, tinédzser társuk, akit még nem sikerült elfogni, rátámadtak és összeverték az áldozatokat, akik kisebb sérülésekkel megúszták az esetet. Az egyik elkövető egy aranyláncot is elrabolt az egyik áldozattól, az önkormányzat nyilatkozata szerint.

Christian Estrosi polgármester, aki városában zéró toleranciát hirdetett a rasszista erőszakkal és a szélsőséges iszlámmal szemben, irodája által kiadott, ”Antiszemita támadás Nizza központjában” címet viselő nyilatkozatában kijelentette, hogy az incidenst elfogadhatatlannak tartja. A rendőrség átfésülte a várost az elkövetők után, akiket erőfeszítéseiknek köszönhetően a támadás után néhány órával sikerült is kézre keríteniük.

“Nem engedhetem meg az antiszemitizmus megerősödését sem a városunkban, sem az országban”, tette hozzá Estrosi nyilatkozatában, melynek hossza és hangvétele szokatlan egy komoly sérüléseket nem okozó incidens kapcsán. “Az ehhez hasonló gyáva támadások erőszakosságát nem szabad trivializálni, és bűntetlenül hagyni”, zárta mondanivalóját a polgármester.

Forrás: JTA