Csaknem 200 amerikai és brit akadémikus támogatja a brit professzort, aki a zsidó diákokat Izrael eszközeinek nevezi

A zsidó állam vezetését pedig „erőszakos, rasszista rezsimnek, amely etnikai tisztogatást hajt végre”.

Mintegy 200 amerikai és brit akadémikus írt alá egy petíciót, amelyben támogatják azt a brit egyetemi professzort, aki a kampuszán tanuló zsidó diákokat Izrael „eszközeinek” nevezte, egy „erőszakos, rasszista rezsimnek, amely etnikai tisztogatást hajt végre” – írja a Jewish Telegraphic Agency.

David Miller, a Bristoli Egyetem politikai szociológiát oktató professzorának kijelentése ellen számos zsidó szervezet tiltakozott. A férfi egy február 13-i videókonferencián tette a megjegyzéseket. Többen a kirúgását követelik.

A pénteken nyilvánosságra hozott petíció aláírói között ott van Noam Chomsky nyelvész és Judith Butler, a társadalmi nemek kutatója is – ők mindketten zsidó származásúak. Azóta a támogatók neveit mindenféle magyarázat nélkül levették az online dokumentumról.

„Miller professzor egy rangos tudós. Nemzetközileg ismert arról, hogy lerántja a leplet a hatalmi játszmák azon szereplőiről, akik jól felszerelt, szervezett hálózatokat használnak arra, hogy a közvélemény előtt játszódó vitákat befolyásolják és irányítsák, amelyek többek között a rasszizmusról szólnak”

– írták a petícióban.

Miller a „Munkáspárt a szólásszabadságért” nevű videókonferencián azt mondta, hogy támogatja a „cionizmus, mint működő ideológia végét” és hogy a Bristoli Egyetem Zsidó Társaságának tüntetései saját Izraelről és a zsidókról tett korábbi állításai ellen megmutatják, „Itt valódi visszaélésről van szó – arról, hogy a brit egyetemeken tanuló zsidó diákokat politikai eszközként használja egy erőszakos, rasszista rezsim, amely etnikai tisztogatást hajt végre”. Ezután arra hivatkozott, hogy a Zsidó Társaság nyíltan támogatja a cionizmust.

Marie van der Zyl, a Brit Zsidók képviselő-testületének elnöke múlt héten levélben kérte Hugh Brady-t, az egyetem elnökét, hogy rúgja ki Millert.

„Azzal, hogy nem zárják ki Miller professzort a tanári karból, az egyetem súlyt ad a nézeteinek”

– állt van der Zyl levelében. Szerinte az egyetem így „megvéd egy olyan embert, akinek a nézetei akár a Der Sturmer lapjain is megállták volna a helyüket”. A Der Sturmer a német Náci Párt vehemensen antiszemita lapja volt.

Az egyetem szóvivője azt nyilatkozta, hogy „nem támogatják Miller professzor zsidó hallgatókkal kapcsolatos észrevételeit”.

A bocsánatkérést és a kijelentéseinek visszavonását megtagadó Miller védelmében indított petíció szerint „a professzor elleni támadások egy, az iszlamofóbiáról szóló előadásából következnek, amit két évvel ezelőtt a bristoli egyetem hallgatóinak tartott”.

Ezen az eseményen Miller arról beszélt, hogy a brit zsidók arra használják az iszlám képviselőivel közösen tartott vallásközi rendezvényeket, hogy elfogadtassák a cionizmust a muszlimokkal:

„Az izraeliek embereket küldtek, akik úgy tettek, mintha a zsidók és a muszlimok által közösen látogatott és szervezett események csupán apolitikus, rasszizmusellenes kiállások lennének. Nem, ez egy trójai faló a cionizmus normalizálására a muszlim közösségben. Ezt láttuk például a kelet-londoni mecsetben is, amely gyanútlanul biztosított helyet egy zsidó és muszlim közösségek összefogásával rendezett főzőprojektnek. Valójában ez egy izraeli hátterű projekt volt, amely a cionizmus normalizálására irányult a muszlim közösségen belül, abban az időben, amikor egyébként [Jeremy] Corbynt támadták” – egy szélsőbaloldali, Izrael-ellenes politikust, aki a Munkáspárt korábbi vezetője volt.

forrás: neokohn