Baloldali zsidók védik az antiszemita „squad”-ot

Több tucat amerikai progresszív zsidó személyiség tiltakozik az ellen, hogy az AIPAC hirdetésekben bírálta a szélsőbaloldali képviselőkből álló „osztagot”.

 

Az AIPAC Izrael-párti lobbiszervezet a napokban közösségi médiaplatformokon közzétett hirdetésekben támadta azokat a demokrata kongresszusi képviselőnőket, akik tagjai a „squadnak”, tehát annak a képviselői csoportnak, amelyet az elmúlt években számtalan antiszemita és Izrael-gyűlölő megnyilvánulás tett hírhedtté.

A hirdetések főként Ilhan Omart és Alexandria Ocasio-Cortezt érintették, a nyílt levelet pedig a J Street nevű baloldali zsidó szervezet kezdeményezte – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az Omarról szóló egyik hirdetés szóvá teszi, hogy a szomáliai születésű minnesotai képviselőnő „nem lát különbséget Amerika és a tálibok, Izrael és a Hamász, a demokráciák és a terroristák között.” A hirdetés felidézi Omar egy júniusi tweetjét is, amely egy szintre emelte „az USA, a Hamász, Izrael, Afganisztán és a tálibok által elkövetett elképzelhetetlen atrocitásait”. Mint arról korábban hírt adtunk, Omar később is vállalta szavait, azt állítva, bírálói „nem egyformán elkötelezettek az igazság keresésében a világban… Én ezt továbbra is folytatni fogom.”

Az Ocasio-Cortez New York-i képviselőről szóló hirdetés pedig azt állította, hogy az Izraelnek történő fegyvereladás ellenzésével „a Hamászt jutalmazza”, tehát a Gázát kormányzó terrorszervezetet. A Hamász és Izrael májusban 11 napos harcot vívott egymással, 2008 óta már a negyediket.

A J Street felháborodott levele szerint „úgy tűnik, az AIPAC háborút hirdet a progresszív demokraták ellen lázító hirdetéseivel, amelyekben hamisan vádolják a színesbőrű kongresszusi képviselőnőket a terror és a gyűlölet támogatásával” (kérdés, hogy kerül ide a képviselőnők bőrszíne). „Ez nem ‘kétpártiság’. Ez nem segít Izraelnek. Nem az amerikai zsidók nevében beszél.”

A levél aláírói úgy látják, a hirdetések „veszélyesen félrevezetőek, és fennáll a veszélye, hogy zaklatásra és erőszakra buzdítanak ezek ellen a törvényhozók ellen”. A levél, amelyről először a Haaretz számolt be, felszólította az AIPAC-ot, hogy állítsa le a hirdetéseket.

A levél 45 aláírója között olyan baloldali, Izraellel szemben elfogult szervezetek vannak, mint az ACLU, a New Israel Fund, az IfNotNow, az Americans for Peace Now, B’Tselem USA vagy a MoveOn. Rashida Tlaib kongresszusi képviselő, szintén az Izrael-ellenes „osztag” tagja válaszul szó szerint azt tweetelte: „Annyira elegem van ebből a szarból”. Az AIPAC így reagált: „Nekünk is, képviselő asszony. Az Izrael démonizálásával történő gyűlöletkeltés és aljas, veszélyes hazugságok terjesztése demokratikus szövetségesünkről, Izraelről, nem segíti elő a béke kilátásait.”

Az Israel Hayomban néhány hete közölt írásában Jonathan S. Tobin éppen azzal a kérdéssel foglalkozik, miért fél szembeszállni Omarral és a többi demokrata antiszemitával annyi liberális zsidó, zsidó szervezet, sőt még a kongresszus zsidó tagjai is. „Sokszor még racionalizálják vagy igazolják is felháborító viselkedését” – állapítja meg a szerző, aki szerint részben a társadalmi igazságosság képviseletének kötelessége motiválja a baloldaliakat, részben pedig a bűntudat: a progresszívek gyakran azért hallgatnak, mert színesbőrű nőről van szó. „A zsidó baloldal bevásárolt a kritikai fajelmélet és az interszekcionalitás mérgező mítoszaiból, és annyira tudatában van ‘fehér kiváltságának’, hogy egyszerűen képtelen felismerni a baloldal és a zsidók, illetve Izrael elleni támadások közötti kapcsolatot.”