Az OBH elnökénél járt a TEV küldöttsége

TEV logoDr. Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke július 23-án fogadta a Tett és Védelem Alapítvány delegációját.

A megbeszélésen Bodnár Dániel, az Alapítvány elnöke tájékoztatta a Hivatal elnökét az alapítás óta eltelt időszakban végzett jogvédő tevékenységről.

Dr Bodó Kristóf, a TEV jogi szakértője röviden ismertette Alapítvány álláspontját a közösség elleni uszítás bűncselekményének jogalkalmazásával kapcsolatban.

Ennek kapcsán Dr. Handó Tünde tájékoztatta a TEV delegációját a Kúrián felállításra került bírósági joggyakorlat-elemző csoport működéséről, és OBH elnökét megillető indítványozási jogról.

A megbeszélés során szóba került az idén hatályba lépett Polgári Törvénykönyv közösségek méltóságát védő rendelkezései, valamint az ezzel kapcsolatos eljárásjogi kérdések, továbbá mediáció, mint hatékony a megoldás lehetősége. Felmerült továbbá, hogy a TEV által a Nemzeti Közszolgálati Egyetem részére kidolgozott gyűlölet-bűncselekmények tananyag továbbfejlesztése miként illeszkedhet a bírói kar továbbképzési programjába.

A TEV delegációja köszönetét fejezte ki a Hivatal elnökének az OBH által továbbított statisztikai adatokért. A megbeszélés azzal zárult, hogy a Hivatal szívesen fogadja a TEV átfogó koncepcióját a gyűlöletcselekmények természetét feldolgozó oktatási programmal kapcsolatban.