Arabok támadtak egy berlini rabbira

A német főváros Chábád közösségének vezetőjére, Yehuda Teichtalra arabul kiabáló férfiaktámadtak rá. Hasonló incidens történt Potsdamban is, ahol egy kipás zsidó embert inzultált két szír állampolgár.

 

Néhány napon belül két gyaníthatóan antiszemita motivációjú gyűlöletbűncselekmény is ért zsidó állampolgárokat Németországban.

A berlini Chábád vezető rabbiját két arabul beszélő ember inzultálta, majd leköpte péntek este 9 körül, amikor éppen kilépett a wilmersdorfi kerületben található zsinagógájából. Egyik gyermeke is fele volt a támadás során. Az elkövetőket egyelőre nem sikerült azonosítani, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Teichtal elmondta a Die Welt újságnak, különösen sokkoló élmény volt a fizikai támadást átélni, majd hozzátette, 23 év alatt Berlinben soha nem tapasztalt hasonlót, bár gyakran hallja, hogy „sz*ros zsidó” a járókelőktől.

A rabbi a német médiának tett nyilatkozatában hozzátette, az ehhez hasonló berlini iskolaudvarokon és utcákon történő támadások ellenére meg van győződve arról, hogy „a legtöbb berlini azt szeretné, hogy a zsidók nyíltan zsidóként tudjanak élni, attól való félelem nélkül, hogy szidják, leköpik, vagy megverik őket ezért.”

“Természetesen nem fogunk elrejtőzni. Továbbra is a szeretet, tolerancia, dialógus és oktatás alapjaira fogunk építkezni.”

A berlini Antiszemitizmus Kutató és Információs Központ jelentése szerint Teichtal lakóhelyén, a Charlottenburg-Wilmersdorf kerületben a múlt évben összesen 80 antiszemita incidens történt, a berlini kerületek közül ez a második legmagasabb szám.

Összességében a fővárosban 1800 antiszemita bűncselekményt jelentettek be tavaly, ami az előző évhez képest 20%-os növekedést mutat.

Egy nappal a berlini támadás után, szombaton, Potsdamban két, a rendőrség által feltételezhetően szír állampolgár inzultált egy 25 éves, kipát és Dávid-csillagot viselő zsidó férfit a helyi vonatállomáson.

“Mikor leszálltam az állomáson, árnyékokat vettem észre magam mögött,”

— emlékezett vissza a férfi, állítva, hogy a két férfi leköpte, miközben antiszemita fenyegetéseket és sértéseket vágtak a fejéhez.

A pénteki és szombati incidensek csak a legfrissebbek az elmúlt évek németországi zsidók ellen irányuló bűncselekményeiben. A német belbiztonsági ügynökség információi szerint az elmúlt hónapban nagy arányban, 71,4%-kkal megnövekedett az antiszemita támadások száma.

 

forrás: neokohn