Antiszemitizmus-ügyi nagykövet kinevezését sürgetik Bidennél

Demokrata és republikánus képviselők egy csoportja arra szólította fel az új elnököt, hogy a helyzet sürgősségére tekintettel nevezzen ki valakit a jelenleg üresen álló posztra.

A Jewish News Syndicate információja szerint 53 törvényhozó, demokraták is és republikánusok is, levélben szólították fel Joe Bident, hogy nevezzen ki nagykövetet az amerikai antiszemita jelenségek monitorozására és az ellenük való küzdelemre. A dokumentum kezdeményezője a tajvani származású, demokrata párti Grace Meng (képünkön), az első ázsiai-amerikai kongresszusi képviselő.

A dokumentum szerint “az antiszemitizmus által inspirált erőszak mindennapos gondot jelent a zsidó családok számára, akiknek mérlegelniük kell, szabadon megélik-e a judaizmusukat, hiszen ezzel az erőszakot kockáztatják. Mivel az antiszemitizmus fenyegetése évről-évre növekszik, erős amerikai vezetésre van szükség ezeknek a jelenségeknek a kezeléséhez.”

A levél annak a – külügyminisztérium alá tartozó – pozíciónak a betöltését kéri most az új elnöktől, amit még tavaly decemberben fogadott el a kongresszus. A jogszabály megbízottat hoz létre az antiszemitizmus megfigyelésére, dokumentálására és az ellene való harcra, pontosabban nagyköveti szintre emeli a megbízott státusát (ez szenátusi jóváhagyáshoz köti a kinevezést). Donald Trump még hivatalból való távozása előtt aláírásával törvényerőre emelte a döntést.

Ide kapcsolódik az a hír is, hogy az antiszemitizmus és az Izraellel kapcsolatos tévinformációk ellen harcoló Stand With Us amerikai-izraeli civil szervezet elismerését fejezte ki a Biden-adminisztrációnak, amiért az bejelentette, hogy a jövőben (a sok balos zsidó NGO által vitatott) IHRA-definícióhoz tartja magát az antiszemitizmus meghatározásánál. A The Times of Israel beszámolója szerint ez a definíció feszültséghez vezetett a főáramlatú és a “progresszív” amerikai zsidó szervezetek között.

Mint arról beszámoltunk, Kara McDonald helyettes államtitkár az antiszemitizmus-szakértők gyűlésén arról beszélt: “Arra kell tanítanunk magunkat és közösségeinket is, hogy felismerjük az antiszemitizmus különböző formáit, hogy nevén tudjuk nevezni a gyűlöletet, és hogy hatásosan léphessünk fel ellene. (…) A Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) folyamatosan alakuló definíciója, amely a való életből is tartalmaz példákat, éppen ezért egy elengedhetetlen eszköz.”