Antiszemitizmus a német Goethe Intézetben

A Jüdische Rundschau szerint „fülsiketítő a csend” abban az ügyben, amelyben kiderült: szabályos antiszemita hálózat épült ki a német kultúrpolitika kirakat-intézményében.

Szakértők szerint a tendencia már évek óta tapasztalható: a legrangosabb német kultúrpolitikai intézmény nem elsősorban a német nyelvtanulás nemzetközi segítésének, vagy a népek barátságának üzenetét hordozza, hanem nyelvpolitikai gender-küzdelmet vív és neki nem tetsző államokat diffamál – első helyen is Izraelt, írja a Jüdische Rundschau.

A németországi zsidó lap egyértelműen a Goethe Intézet (GI) vezetőjét, Johannes Ebertet (képünkön) teszi felelőssé azért, hogy tavaly év végén az amerikai Simon Wiesenthal Központ az ismert, jó nevű nemzetközi intézményt is a vezető antiszemita szereplők közé sorolta tízpontos listáján.

Ennek fő oka, hogy Ebert az egyik kezdeményezője, az intézet pedig része annak az Izrael-ellenes német értelmiségi hálózatnak, amely ellenzi, hogy Berlin tiltsa az antiszemita BDS-mozgalom finanszírozását. A lista szerint „miután titokban találkoztak egy évig, az úgynevezett Kulturális Szervezetek Uniója, amibe több mint két tucat neves német szervezet tartozik, például a Goethe Intézet, a Szövetségi Kulturális Alapítvány, a Berlini Német Színház, a Német Akadémiai Művészcsere Program, a Berliner Festspiele, az Einstein Fórum, megtámadták a Bundestag BDS-szavazását, azzal vádolva, hogy sérti a szólásszabadságot.”

A lap botrányosnak tartja, hogy a német állami kultúrpolitika apparátusában senki sem állítja meg azt a vezető GI-hivatalnokot, aki – a genderügyi buzgólkodásán túl – saját elfogult, balos, arabpárti céljait fontosabbnak tartja a Közel-Kelet egyetlen demokráciájával, Izraellel való kapcsolatok ápolásánál.

A Jüdische Rundschau cikke szerint az iszlám tanulmányokat végzett, egyéves szíriai ösztöndíjon is résztvett Ebert már több éve feltűnt Izrael-ellenes aktivitásával. 2017-ben interjút jelentetett meg az intézet honlapján arról, miért ellenzi, hogy az amerikaiak elismerjék Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként. 2019-ben szó nélkül hagyta, hogy a tel-avivi Goethe Intézet vezetője, Iro Wolf interjút adjon egy hírhedt Izrael-ellenes szélsőbaloldalinak, és az interjú megjelenjen az intézet honlapján. Wolf ebben ráadásul nyíltan szembefordult a Bundestag BDS-szel kapcsolatos állásfoglalásával, Izraelt pedig illiberálisnak, szélsőjobboldalinak, békétlennek és elnyomónak nevezte. Válaszul Ebert nemhogy kirúgta a tel-avivi iroda vezetőjét, de előléptette: a mai napig ő vezeti a müncheni GI-központ kulturális osztályát.

Kérdés, hogy Ebert miért lehet a mai napig a Goethe Intézet főtitkára – teszi fel a kérdést a Jüdische Rundschau, és meg is válaszolja: azért, mert a német nemzetközi kultúrpolitikának a Külügyminisztérium a gazdája, márpedig a baloldali, Izrael-ellenes network szálai odáig is elérnek, a Wiesenthal Központ meg is nevezett néhány ide tartozó, BDS-párti vezető német külügyi munkatársat. Így ők közpénzen védik és elsimítják, konzekvenciák nélkül hagyják a GI folyamatos antiszemita botrányait.