Antiszemita és Izrael ellenes retorika a De Morgen című vezető belga lapban

Dimitri Verhulst, belga író a De Morgen című baloldali újságban közreadott publikációjában többek közt olyanokat ír, miszerint „a zsidóság nem vallás, hiszen Isten semmilyen teremtményének nem adna ilyen ronda orrot.” illetve, hogy „az valójában nem ígéret földje, hanem elrabolt föld.”

Az írás már a bevezető soroknál sem próbálja rejtegetni zsidóellenességét: „Mivel Istennek vannak kedvencei, akiknek előjogaik vannak, a palesztinokat kiűzték országukból, hogy 1948-ban helyet adjanak Isten kedvenckéinek.”

Verhulst többek közt azzal vádolja Izraelt, hogy csak az elmúlt 17 évben 10.000 palesztint „gyilkolt meg” hozzátéve, hogy a „kiválasztottakkal nem könnyű szót érteni”, mert azok oktalanul vádolják őt rasszizmussal és Izrael-ellenes nézetekkel.

Az, hogy egy ilyen jellegű és stílusú írás hogyan jelenhetett meg egy magát mértékadónak nevező baloldali lapban teljesen érthetetlen a józan ember számára.

Dimitri Verhulst

A reakció természetesen nem maradt el sem a flamand zsidó közösséget képviselő Flamand Régió Zsidó Szervezeteinek Fóruma részéről, akik „véresszájú antiszemitának bélyegezték az írást”, sem pedig a holland főrabbi, Binyamin Jacobs részéről, aki „nyíltan antiszemitának” nevezte az írást és felháborodásának adott hangot, hogy ilyen írás megjelenhetett egy mainstream lapban.

A De Morgennek egyébként nem ez az első hasonló lépése, 2016-ban is nagy felháborodást váltott ki egy nyíltan Holokauszt tagadó filozófussal készített interjú.

Menachem Margolin rabbi, a European Jewish Association (Európai Zsidó Társulás) vezetője a De Morgen főszerkesztőjének írt nyílt levelében adott hangot felháborodásának. Emlékeztette a szerkesztőt és a lap vezetőit, hogy a retorika, melyet Verhulst használ kísértetiesen emlékeztet a nácik által használt antiszemita propagandára és előítéletre. A vezető emlékeztet: „Aggasztó, hogy az írás megjelenése után sem lett visszavonva, hiszen mindannyian emlékezhetünk, hogy a zsidók démonizálására irányuló gondolatok mihez vezettek Európában, nem is olyan régen.”

Az EJA Bart EEchourt-nak, a De Morgen főszerkesztőjének küldött nyílt levelét számos európai zsidó szervezet, így többek közt a Tett és Védelem Alapítvány nevében Szalai Kálmán titkár is aláírta. Az aláíró szervezetek az alábbiak:

European Jewish Association

Action and Protection Foundation TEV in Hungary

Simon Wiesenthal Center

B’nai B’rith Europe

Commissioner Against Antisemitism of the Jewish Community of Berlin

Rabbinical Centre of Europe