Antiszemita botrány a Szigeten: spanyol rapzenekar kérkedett az izraeli zászló elcsúfításával

A Tett és Védelem Alapítvány feljelentést tett a Tribade tagjai ellen, akik maguk osztották meg tettüket a közösségi médiában.

A budapesti Sziget fesztiválon vasárnap este koncertet adott Tribade barcelonai rapegyüttes tagjai felvételt tettek közzé az Instagramon arról, hogy éjjel besurrannak egy sátorba, ahol izraeliek aludtak, és megrongálják a bejáratnál kifüggesztett izraeli zászlót. A felvételt megosztották a közösségi médiában a történeteik között.

A felvételen az látszik, hogy a zenekar tagjai „Izrael nem létezik” és „Kapjátok be ezt” feliratok mellé egy nemi szervet rajzolnak egy izraeli zászlóra, a háttérben palesztinbarát rap zene szól, a videón a felirat pedig a „Free Palestine”, „Izrael egy fasiszta állam”, és „Nem a te területeden vagy”.

„Ez egy nagyon súlyos incidens, amely kimeríti az IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség ) új antiszemitizmus meghatározását”

– jelentette ki a Tett és Védelem Liga, a Magyarországon 2012 óta működő Tett és Védelem Alapítvány (TEV) európai hálózata a legnagyobb izraeli híroldalnak, a mako.co.il–nak.

„Minden rendelkezésünkre álló eszközt be kívánunk vetni a magyarországi hatóságok előtt annak érdekében, hogy a bűnözőket elfogják és felelősségre vonják tetteikért.”

A Tett és Védelem Alapítványa a zsidósággal szembeni gyűlölet érzelmi előkészítést megvalósító cselekmény okán feljelentést tesz közösség elleni uszítás (Btk. 332. §) bűncselekménye miatt.

A Tribade politikai szövegeket előadó raptrió, tagjai MC Bittah, Masiva Lulla és DJ Big Mark. Öndefiníciójuk szerint a barcelónai „igazi munkásosztály” hangját akarják közvetíteni, és „a bizonytalanság ellen küzdenek egy férfi kiváltságokkal teli társadalomban.” Ezen túlmenően „költészetükkel olyan, általában elhallgatott valóságokat erősítenek fel, mint a helyi és szomszédsági küzdelmek, az LMBT, antifasiszta aktivizmus stb.”

Az amerikai és európai rap/gangsta rap/hip–hop előadók közül többen is keltettek már antiszemita botrányokat. A 90–es években az amerikai Public Enemy tagjai többször is tettek zsidógyűlölő nyilatkozatokat, Ice Cube is posztolt ilyen tartalmat, két éve pedig Tamer Nafar rapper nyilatkozott hasonló szellemben a izraeli–gázai konfliktus kapcsán. Ugyancsak két éve a The Times of Israel külön cikket szentelt annak, hogy a nyugat–európai hip–hop szcénának antiszemita problémája van.

Nyugat–Európában visszatérő tapasztalat, hogy az izraeli zászlók és szimbólumok meggyalázása, elégetése előszobája az antiszemita gyűlöletnek és erőszaknak, így az izraeli és zsidó civilek elleni támadásoknak, sőt esetenként terrorcselekményeknek is. Ennek legeklatánsabb példája a tavalyi, izraeli–gázai fegyveres konfliktus idején tetőző antiszemita hullám volt, amelynek során – főként Németországban – nemcsak izraeli zászlókat égettek tüntetéseken, de az atrocitások száma is emelkedett.

A TEV az elmúlt években többször is felhívta a figyelmet arra, hogy idehaza is szoros kapcsolat lehet szavak, illetve gyűlölködő tettek és fizikai atrocitások között.

@gilmishali7 מזעזע: בנות להקת „טריבד” תיעדו את עצמן משחיתות דגל מדינת ישראל 👁 על הדגל ציירו איבר מין וכתבו #freefalestine #viral #fyp #foru #פוריו ♬ צליל מקורי – Gil Mishali גיל משעלי