Antiszemita Bestárium

szombat_logoÚj felmérés, új adatok. Hét állítás a magyarországi antiszemitizmus politikai természetéről.

A megkérdezettek 28 százaléka számára nem rokonszenvesek a zsidók, 34 százalék számára viszont igen. A „finomabb” összeesküvés-elméletes antiszemitizmus mögött azonban jóval könnyebb többséget kimutatni. A magyar antiszemitizmus körül az utóbbi években megélénkült hazai és nemzetközi közbeszédben egyszerre van jelen a bagatellizálás és a hiszterizálás, ami megnehezíti a tisztánlátást. Milyen és mennyire elterjedt valójában az antiszemitizmus Magyarországon? Erre a kérdésre adunk választ saját kutatásaink és korábbi vizsgálatok alapján.

1) Az antiszemitizmus nem egydimenziós jelenség. Nincs még egy olyan előítélet, ami pszichológiai élmény-jellegét, hatását és kifejezésmódjait tekintve ennyire sokszínű és változatos lenne. Kutatásunkban az antiszemitizmus két típusát vizsgáltuk: Az archaikusabb ellenségeskedést kifejező nyílt, érzelmi alapú, „zsigeri”, elutasítást és a vélekedések formájában megjelenő antiszemita összeesküvés-elméleteket. A kettő társadalmi bázisa, elterjedtsége és politikai háttere merőben eltérő.

2) Az antiszemitizmus megosztó. Szemben a cigányellenességgel, melyet korábbi kutatásaink szerint gyakorlatilag politikai táborokon és társadalmi csoportokon átívelő társadalmi konszenzus övez, a zsidókhoz való viszony sokkal polarizáltabb: nemcsak az antiszemiták, de az anti-antiszemiták (filoszemiták) tábora is erős és népes.

3) A többség Magyarországon nem meggyőződéses, nyílt antiszemita. Gyakorta elhangzik az a vélekedés itthon és külföldön is, hogy az antiszemitizmus a többség ideológiája. A „zsigeri” antiszemitizmusra ez bizonyosan nem igaz: Kovács András 2011-es kutatásai alapján például a nyílt antiszemiták aránya (akik szerint „a zsidók ellenszenvesek”) nem haladja meg a társadalom egynegyedét. A Political Capital 2013 júliusában végzett felmérése szerint (melynek eredményei a magyar internetező népességre vonatkozóan reprezentatívak) a megkérdezettek 28 százaléka számára nem rokonszenvesek a zsidók, 34 százalék számára viszont igen. A „finomabb” antiszemita összeesküvés-elméletek mögött azonban jóval könnyebb többséget kimutatni.

A cikk folytatásáért kérjük kattintson ide, irány a Szombat.org oldala!