Angela Merkel és Köves Slomó eszmecseréjéről ír a New York Times

Angela Merkel a zsidó közösségek vezetőivel

Angela Merkel a zsidó közösségek vezetőivel

Angela Merkel német kancellár egynapos budapesti villámlátogatása során találkozott a magyar miniszterelnökkel. Közös sajtótájékoztatójuk fagyos légkörben zajlott. Orbán Viktor most először ismerte el nyilvánosan, hogy 600.000 magyar zsidó megölésében a németeken kívül a magyar hatóságoknak is nagy szerepük volt. A lap szerint 3-4 ezer kormányellenes tüntető üdvözölte a német kancellárt Budapest utcáin.

Angela Merkel fontosnak tartotta, hogy Auschwitz felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából felkeresse a Dohány utcai zsinagógát, ahol a tervezettnél is több időt töltött. A kancellár világossá tette, hogy nem szívesen látja a magyar miniszterelnököt a zsinagógában tartott megbeszélésen és megemlékezésen, így Orbán nem vett részt az eseményen.

Merkel tárgyalt a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel, és a nácizmus zsidó áldozatainak emlékére követ helyezett el az Emanuel emlékfánál.

A zsidó felekezetek képviselőivel való egyeztetés a történelmi felelősség szempontjából szimbolikus jelentőségű gesztus.

A New York Times megemlíti, hogy Merkel kifejezetten Köves Slomó rabbi véleményére volt kíváncsi a tavalyi parlamenti választásokon harmadik helyet elért szélsőjobboldali pártról, a  Jobbikról, tekintettel arra, hogy Magyarországon jelenleg az Tett és Védelem Alapítvány az antiszemitizmus elleni harc egyetlen hatékony tevőleges szereplője.

A teljes cikk megtalálható itt.