AJC- zsidóság a világ körül

Globális összefogás az antiszemitizmus ellen

A TEV harmadik alkalommal vett részt az AJC fórumon, amelyet idén június 5. és 7. között rendeztek meg Washingtonban. A globális zsidó érdekképviseleti platformra a világ minden tájáról érkeztek vezető politikusok, egyházi és közéleti személyiségek.

 Az AJC globális zsidó érdekképviselet Washingtonban tartotta világfórumát, melyen a TEV-et az alapítvány titkára, Szalai Kálmán képviselte. Az elmúlt két alkalommal az európai zsidó közösségek fórumán a TEV beszámolót tartott a zsidó közösségek magyarországi helyzetéről. Idén Szalai Kálmán a Mediánnal közösen készített antiszemitizmus-kutatási anyag eredményeit mutatta be a nemzetközi szervezetek vezetőinek és tárgyalt az UNESCO oktatási programjairól és az azokkal való együttműködés különböző formáiról. Szóba került a már futó programokba történő becsatlakozás lehetősége is.

Kálmán AJC

Heisler András, Andrew Baker rabbi, az AJC nemzetközi kapcsolatok igazgatója és Szalai Kálmán

Az idei AJC- összejövetel meghatározó kérdése az amerikai elnökválasztás kapcsán a közel-keleti két államos megoldás lehetőségei és hátrányai voltak, de jelentős figyelem fókuszált az európai migrációval kapcsolatos kérdésekre, illetve annak a zsidó közösségek életére gyakorolt hatásairól. Jelen voltak az amerikai politika és állami adminisztráció jelentős képviselői. Susan Rice, az USA nemzetbiztonsági tanácsadója kiemelte: „Amikor egy országot, mint Izraelt megszállottan, könyörtelenül, újra meg újra célba vesznek, az csak rosszat jelenthet.” A programon részt vettek izraeli politikusok, valamint az Európai Unió és az ENSZ meghatározó, főként a kisebbségekkel és az oktatással foglalkozó szervezeteinek vezetői. Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, nem fognak szemet hunyni az antiszemitizmus fölött.” Nem fogunk várni, amíg az el nem múlik, mert, ha nem teszünk semmit, nem lesz változás. Cselekednünk kell.” Francia, belga és holland zsidó közösségi vezetők számoltak be a közösségeik előtt álló kihívásokról, napi problémákról és a számukra egyre bizonytalanabbá váló jövőről.

Suzan

Susan Rice

Az Egyesült Államokban is tapasztalható antiszemitizmus és a mexikóiakkal kapcsolatos előítéletek közötti hasonlóságról beszélt a mexikói külügyminiszter: „Az előítéletek elleni küzdelem nem zsidó vagy mexikói ügy, hanem az emberi jogokért folytatott közös harc – mondta Claudia Ruiz Massieu, mexikói külügyminiszter.