Ágoston Tibort jogerősen elítélték holokauszttagadás miatt

A Tett és Védelem Alapítvény feljelentése nyomán éppen egy évvel ezelőtt mondta ki első fokon a Debreceni Járásbíróság Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjének bűnösségét Holokauszt-tagadás ügyében. Ágostont akkor 750 000 Ft büntetésre ítélték, melynek kihirdetése után az ügyész súlyosbításért, a védő felmentésért fellebbezett. A mai napon megszületett a másodfokú ítélet, melyben a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítélet rendelkezéseit azzal, hogy az elítélt a kirótt 750 ezer forintos büntetést 50 ezer forintos havi részletekben törlesztheti, ám ha egy részletet is elmulaszt befizetni, úgy fogházban letöltendő elzárással büntethető.

Ágoston még 2014. januárjában egy katonai emlékmű előtt a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékező beszédében a holokamu, holló-kaszt és holokaszt szavakkal élcelődött hallgatóságának nagy tetszésére.

Ágoston Tibor

Ágoston Tibor

Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés.

A helyszínen tehát szándékosnak nevezte szótévesztését, sőt, utólag saját közösségi oldalára is feltett holokauszttagadó és antiszemita tartalmakat. Később, a tárgyaláson azonban már arra hivatkozott, szótévesztése nem volt szándékos, csak a holokauszt szó jelentését próbálta újraértelmezni.

A bíróság azonban ezt az érvelést nem fogadta el, mondván a mai köznyelvben a holokauszt szó egyértelműen a nemzeti szocialista rendszer által a zsidók ellen elkövetett népirtást takarja. A bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy Ágoston közfeladatot lát el önkormányzati képviselőként, így a szokásosnál is nagyobb figyelmet kellene a törvények betartására fordítania. Az ügyet a debreceni közgyűlés is tárgyalta, és bocsánatkérésre kötelezte a jobbikos képviselőt, illetve felmerült a képviselőtestületből való kizárása is. Ágoston Tibor ekkor kiadott egy közleményt, melyben a városi közgyűlés határozatának megfelelően bocsánatot kér a debreceni zsidó közösségtől „szerencsétlen kijelentése” miatt.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az önkormányzat nevében akkor elhatárolódott a képviselő kijelentéseitől. Az ügy komoly sajtóvisszhangot kapott, és számos más feljelentés is érkezett Ágoston ellen, miszerint már régebben, képviselőjelölt korában is tett hasonló kijelentéseket. Például 2014. február 10-én (hamis adatokra hivatkozva) azt állította, hogy a II. világháború során összesen alig több mint százezer ember halt meg Magyarországon, ebből nem jöhet ki a Magyarországról “elhurcolt” “600 ezer” “zsidó” “áldozat”. Máskor David Cole holokauszttagadó történész munkáit ajánlotta, vagy a kuruc.infóról osztott meg az Auschhwitzban történő tömeges kivégzéseket „cáfoló” cikket. Saját Facebook oldalán is tett antiszemita kijelentéseket. Egy alkalommal pedig Roger Garaudy holokauszttagadó filozófus könyvére hivatkozva azt állította, hogy valójában cionisták szervezték meg a zsidók deportálását.

Ágoston Tibor a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője. 2002-ben kérte felvételét a Fideszbe, majd a Megyei Munkástagozat elnökének választották. 2010 óta hivatalosan a Jobbik tagja.

Az ítéletről az ATV tudósítását itt találj.