A Tett és Védelem Alapítvány szerint a Karácsony Gergelyt kifigurázó kollázs tiszteletlen a holokauszt áldozataival szemben

A Tett és Védelem Alapítvány a következő álláspontot kívánja kifejteni a budapesti Fidesz Facebook-oldalán megjelent fotómontázzsal kapcsolatban, melyen, mint az ismert, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester fejét ábrázolták Szálasi Ferenc nyilas diktátor és kivégzett háborús bűnös testén.

A kérdéses kép nem felel meg a Btk. 333. §-ban rögzített tényállásnak a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásáról, ugyanis a nemzeti szocialista népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét nem tagadja, nem vonja kétségbe, nem tünteti fel jelentéktelen színben, és nem törekszik igazolni azt.

Mindazonáltal a Tett és Védelem Alapítvány szerint a kép a politikai véleménynyilvánítás sértő képi módját választotta, mely tiszteletlen a holokauszt áldozataival, túlélőivel, illetve ezen személyek rokonaival szemben.

A Tett és Védelem Alapítvány éppen olyan ízléstelen és kerülendő példaként tekint a képre, mint amikor a Magyar Narancs olyan bajusszal ábrázolta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mint amelyet hírhedt módon Adolf Hitler náci diktátor is viselt.

Az effajta sértő képek, ízléstelen véleménynyilvánítások nem lehetnek a magyar politika- és médiakultúra részei.