A romániai AUR párt szerint „mellékes téma” a holokauszt oktatása

Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet nyilatkozatban ítélte el a szélsőjobboldali parlamenti párt közleményét.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hétfőn állásfoglalást tett közzé, amely szerint a holokauszt történetének oktatása és a szexuális nevelés olyan „mellékes témák, amelyeknek a tantárggyá nyilvánítása aláaknázza a romániai oktatás minőségét.” A szélsőjobboldali ellenzéki párt ezzel a román oktatásügyi minisztérium azon döntésére reagált, hogy a román, a történelem és az angol nem szerepel azon tantárgyak sorában, amelyekből országos tantárgyversenyt szerveznek.

Az AUR szerint az utóbbi években „a román oktatás minőségének módszeres aláásása” történik azzal, hogy tantárggyá próbálnak nyilvánítani egyes „jelentéktelen” témákat, vagy olyanokat, amelyek a létező tantárgyak keretében egyetlen leckében megtaníthatók. Claudiu Tarziu, a párt társelnöke (képünkön) példaként hozta fel állítására a szexuális nevelést és a holokauszt történetét.

A román parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényt, amelynek értelmében 2023-tól kötelező tantárgy lesz a romániai iskolákban a zsidók és a holokauszt története – idézi fel az MTI. Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet, amelynek decemberi kutatása szerint a megkérdezetteknek csupán a 32 százaléka válaszolta, hogy Romániában is történt holokauszt, határozottan visszautasította az AUR közleményét.

Az intézet szerint az AUR egyik, parlamenti mentelmi joggal védett vezetője a romániai holokausztot „egyszerű leckének” vagy „jelentéktelen témának” minősítette az oktatási rendszerben.

„A népirtás, egy közösség etnikai alapon történő elpusztítása olyan jelentéktelen téma, amelyet az oktatási rendszerben egy leckén belül lehet tanítani? A holokauszt tagadása a parlamenti mentelmi jog mögé bújva csak az antiszemita gyűlöletet erősíti, és éppen ennek a politikai következményei vezettek a holokauszthoz. A holokauszt tagadása a demokrácia tagadásának egyértelmű jele” – idézte az Agerpres hírügynökség az állásfoglalást.

Az AUR közleményét Izrael bukaresti nagykövete, David Saranga is élesen elítélte.

A szélsőjobboldali–populista AUR 2020 decemberében került be a bukaresti parlamentbe, negyedik legerősebb erőként, és ezzel Romániában ismét előtérbe került az antiszemitizmus, a homofóbia és a nacionalizmus, írta róluk a Szabad Európa nemzetközi honlapja. Az AUR kihasználta sokak frusztrációját a kormány járványkezelésével kapcsolatban, valamint a látens populizmust és idegengyűlöletet, amely évek óta nem volt jelen a román parlamentben.

Tavaly decemberben az AUR szervezte a parlament épülete elé azt a járványtagadó, oltásellenes tüntetést, amelyen a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány bevezetése ellen tiltakoztak (a megmozduláson egy száz fős csoport áttört a csendőrökön, és bejutott a parlament udvarára, az épületbe már nem jutottak be).

A G4media.ro portál emlékeztetett arra is: a párt olyan jelöltet állított az államelnöki tisztségre, aki vállaltan szimpatizált a náci ideológiát Romániában az 1930-as, 1940-es években megjelenítő legionárius mozgalom vezetőivel, és a párt társelnöke is többször jelét adta a legionárius mozgalom iránti rokonszenvének.