A hazai zsidóság vezetői az izraeli politika és közélet képviselőivel egyeztettek

Nathan Sharansky a hazai zsidóság vezetőivel

Nathan Sharansky a hazai zsidóság vezetőivel

Budapest – A két legnagyobb zsidó hitközség valamint a Tett és Védelem Alapítvány az izraeli kormányszervek meghívására Izraelbe látogatott.

A találkozókon a magyarországi antiszemitizmus ellen küzdő szervezet vezetősége a legmagasabb szinten képviselte a hazai zsidóságot. Heisler András elnök a MAZSIHISZ képviseletében és alapítványi társelnökként, Köves Slomó az EMIH vezető rabbijaként és az alapítvány kezdeményezőjeként, míg Bodnár Dániel ugyancsak alapítványi társelnökként vettek részt az egyeztetéseken.

A találkozókon a TEV vezetői beszámoltak a működésük megkezdése óta eltelt időszakban elért eredményeikről. Ezzel párhuzamosan az izraeli kormány és a nemzeti szervezetek álláspontjáról kaptak tájékoztatást a nyílt izrael-ellenességbe burkolózó antiszemitizmus, illetve az Európai Unió hivatalos politikájában egyre erősödő Izraellel szembeni politikai fellépés problémáiról.

A delegáció tagjait fogadta Nathan Sharansky, a Zsidó Ügynökség (Jewish Agency for Israel) nagy politikai elismertséggel bíró elnöke, aki biztosította a küldöttséget arról, hogy Európa harmadik legnagyobb zsidó közösségének jóléte és mindennapi életének komfortja egyik fontos területe működésüknek. Kijelentette, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelem közös ügy, mely Izrael állam számára kitüntetett jelentőségű feladat. Nagyrabecsülésének adott hangot a TEV eddigi munkájával kapcsolatban. A felek további, kiterjedt együttműködésről egyeztettek, mely során Sharansky elnök érdeklődött a Lantos Intézet által szervezett októberi konferenciáról és a meghívott magyarországi zsidó szervezetek által delegált előadókról.

Informális találkozóra hívta a delegációt Cáchi Hánegbi, a Kneszet izraeli-magyar kapcsolatok bizottságának elnöke, korábbi igazságügyi miniszter. A politikus aggodalmának adott hangot a nyílt izrael-ellenesség európai térhódítása miatt. Kitüntetett figyelemmel érdeklődött a magyar parlament szélsőjobboldali politikusainak megnyilvánulásai iránt, ezek közül is a nagy nyilvánosság előtt izraeli zászlót égető parlamenti politikus ügyét nevezte meg, mint az izraeli állami szervek által különös figyelemmel kísért ügyet. Elismerését fejezte ki a TEV magyar nyelvű online tartalmak gyűlöletmentesítésére irányuló sikeres munkájával kapcsoltban.

A jelenleg Izrael Állam külügyminisztereként szolgáló Zeev Elkin külügyminiszter-helyettes jelentős és aggasztó problémaként hivatkozott a magyarországi antiszemitizmus egyes jelenségeire. Nagy várakozással néz a magyar külügyminiszter közeljövőben esedékes izraeli látogatása elé. Véleménye szerint az országok közötti információáramlásban fontos szereplők a helyi zsidó közösségek. A küldöttség tagjai elismerésüket fejezték ki Ilan Mor nagykövet tevékenysége kapcsán. A külügyi kabinet antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős államtitkára az eddigieknél is szorosabb együttműködést javasolt az alapítvány vezetőinek.

A Keren Jiszod, a legjelentősebb cionista fundraising szervezet elnöke, Eliezer Sandberg felhívta a küldöttség tagjainak figyelmét a nemzetközi kommunikációs csatornák és a kölcsönös kapcsolatépítés fontosságára a zsidó közösségi vezetők között.

A delegáció megbeszélést folytatott Avraham Duvdevvel, a Cionista Világszövetség elnökével, aki a sikeres együttműködés kiterjesztését javasolta mind operatív, mind pedig kommunikációs szinten, melynek részeként az antiszemita jelenségek monitorozására létrejött világhálózatba való bekapcsolódásra tett javaslatot a TEV vezetőinek, és felajánlotta segítségét az alapítvány hazai önkéntes hálózatának kiterjesztésében, bővítésében. Nagy elismeréssel beszélt arról, hogy a magyarországi zsidó közösség – elsőként a régióban – bátran és büszkén tett lépéseket saját szerepének meghatározásában az antiszemitizmus elleni lokális és világméretű küzdelemben.

A küldöttség részéről Szalai Kálmán, a TEV kutatóintézete, a Brüsszel Intézet által delegált tagjaként részletes beszámolót tartott az intézetben megkezdett tudományos munkáról. Az antiszemitizmus elleni küzdelem egyik legfontosabb elemeként jellemezték a delegáció vendéglátói a professzionális és független monitoring rendszer kiépítését, üdvözölve a magyar kormány kutatási támogatását, mellyel a kormány – véleményük szerint – szakított a korábbi évtizedek elkendőző technikáival.

További információ és médiakapcsolatok:

Kovács Ádám +36 30 207 51 30

info@tev.hu