A gázai konfliktus hatására drasztikus növekedésnek indultak az antiszemita támadások a világ különböző pontjain

A 2021. májusi izraeli–palesztin konfliktust követően antiszemita atrocitások hulláma érte el a nyugat- és észak-európai, illetve az észak-amerikai zsidóságot. A Migrációkutató Intézet elemzésében arra keresi a választ, miért csapódik le a nyugati zsidó közösségeken a közel-keleti konfliktus, van-e ennek bizonyíthatóan köze a bevándorláshoz, és tartogatott-e a mostani erőszakhullám bármilyen újdonságot a korábbiakhoz képest.

A gázai konfliktus hatására drasztikus növekedésnek indultak az antiszemita támadások a világ különböző pontjain – írja a Migrációkutató Intézet elemzésében.

Németországban palesztinpárti tüntetéseken izraeli zászlókat égettek, Hollandiában pedig megrongáltak egy holokauszt-emlékművet. Londonban az egyik Izrael-ellenes tüntetésen a szervezők szerint százezren gyűltek össze, a tüntetők izraeli zászlókat téptek szét, gyújtottak fel, illetve tapostak meg.

A felvonuló tömeg a gázai bombázások leállítását és „Palesztina felszabadítását” követelte. A több tízezer ember a Hyde Park mellett elsétálva az izraeli nagykövetség elé vonult. Eközben pedig London egy zsidók által sűrűn lakott negyedében palesztin zászlós autókból szólt a hangos üzenet, melyben nemi erőszakra szólították fel a hallgatóságot a helyi zsidó nőkkel szemben. Az eset kapcsán Boris Johnson miniszterelnök az antiszemitizmust elítélő üzenetet írt ki Twitter-oldalára.

A legelső kérdés, mely heves vitákat kelt a nyugati sajtóban, hogy kik is követik el az atrocitásokat.

„Németország húsz éve nem jegyzett fel ilyen sok szélsőjobboldali bűncselekményt” – bizonygatta a brüsszeli Politico cikk címe. Ezzel szemben a Die Welt cikkírója, Frederik Schindler nemrég arról írt, hogy „torzíthatnak a német statisztikák az antiszemita támadások elkövetői kapcsán”. A szerző szerint a német szövetségi bűnüldözési hivatal szerint a zsidóellenes támadások kilenc százalékát szélsőjobboldaliak követik el, viszont „aki beszélt zsidókkal, tudja, hogy ez nem igaz”. Schindler arról írt, hogy szerinte az adatfelvétel során az ismeretlen motivációval rendelkező elkövetőket automatikusan szélsőjobboldaliként rögzítik a hatóságok.

A cikk itt folytatódik: magyar nemzet