Tucatnyi sírt rongáltak meg vandálok a budakeszi zsidó temetőben

„Ma vagy tegnap éjszaka vandálok a budakeszi zsidó temetőben az eddig el nem lopott sírok durván felét felrúgták, összetörték, kidöntötték, borzasztó károkat okoztak a temetőben” – számolt be a hvg.hu-nak Reich Tamás, aki helyi lakosként hosszú ideje foglalkozik az évek óta rossz állapotban lévő temető sorsával.

Legalább tíz-tizenkét sírt rongáltak meg, a legfrissebb, melyet néhány éve állítottak, az sértetlen maradt. Az elkövetőkről egyelőre nincsenek információk, az anyagi kár jelentős. A múlt héten két részeg fiatal okozott jelentős kárt a budakeszi ravatalozóban. A két rongálás között eddig nem mutatható ki semmilyen összefüggés.

Fotó: facebook.com/’Sigmond Bertalan

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya azt mondta a hvg.hu-nak, hogy rongálás vétségének gyanúja miatt indítottak nyomozást. A rendőrök a helyszínen és környékén adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak és mindent megtesznek a tettes vagy tettesek azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

Sigmond Bertalan, Budakeszi alpolgármestere közösségi oldalán azt írta, hogy egy reggeli bejelentést követően értesítette a közterület-felügyeletet, majd a rendőrség nyomkeresői is a helyszínre érkeztek. Megjegyezte: a sírokat a közelmúltban renoválták, így ezért is különösen fájdalmas a mostani eset.

Fotó: facebook.com/’Sigmond Bertalan

A régóta rossz állapotban lévő temető sírköveinek jó része hiányzik vagy megrongálódott. „A háború óta nem nagyon éltek itt zsidók, az utóbbi időben betelepültek néhányan, de a temető senkinek nem volt a gondozásában”- mondta Reich Tamás.

A temető körbekerítése hosszú ideje megoldatlan, mivel nem ismert a sírkert valós területe. A Mazsihisz a második világháború előtt készült fényképek alapján igyekszik kideríteni a pontos méreteket, hisz a hivatalosan bejegyzett határokon kívül is vannak sírok. Csak ezt követően lehetne bekeríteni a temetőt – jegyezte meg Reich Tamás.